null Rákkeltő növényvédő szerrel szennyezett szlovák bébiétel

Rákkeltő növényvédő szerrel szennyezett szlovák bébiétel

2010. április 6, kedd

A Fővárosi és Pest megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága rákkeltő növényvédő szerrel szennyezett bébiétel forgalmazását tiltotta meg a Tesco Global Zrt. áruházaiban.

A szlovák eredetű, OVKO márkájú, Novofruct előállítású bébi desszertben 0,027 mg/kg kaptán növényvédőszer-hatóanyagot mértek, holott a bébiételek a hatályos jogszabályok szerint egyáltalán nem tartalmazhatnak növényvédőszer-maradékot. Különösen igaz ez a hivatkozott kaptán hatóanyag esetében, amelynek rákkeltő hatása egyes laboratóriumi kísérletek alapján feltételezhető.

Az analitikai vizsgálatok kapcsán a riasztás az „alma málnával” megnevezésű (Import Trade Hungary Kft. kizárólagos hazai importálású) OVKO bébiétel növényvédő szer szennyezettsége miatt indult, melynek tényét a nemzeti hatóság az Európai Unió gyorsriasztási rendszerébe is bejelentette.

Az értékesítés helyén a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság a szennyezett bébi desszert forgalmazását azonnali hatállyal megtiltotta. A kifogásolt alma tartalmú gyártási tételek beazonosíthatósága a gyártási szám feltüntetésének hiányában azonban nem volt biztosított, ezáltal a nyomon követhetőség kritériuma sérült. Így a kiemelt fogyasztói csoportot érintő kockázat miatt az illetékes hatóság az adott gyártó valamennyi almát tartalmazó termékét a tényállás tisztázásáig, a megerősítő analitikai vizsgálatok lezárásáig lefoglalta.

Mindezeken túl a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóságok fokozottan ellenőrzik valamennyi Tesco forgalmazási ponton, hogy a kifogásolt bébiételek a fogyasztói polcokról visszahívásra kerültek-e.

Az egyéb kifogásolt tételekről, mint közérdekű adatokról, további tájékoztatás érhető el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján
(http://www.fvm.hu/doc/upload/201003/kifogasolt_ termekek_20100319.pdf).

Dr. Bognár Lajos
elnökhelyettes


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal sajnálja, hogy jogelődje, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal honlapján 2010. április 6-án megjelentetett közleményében olyan hamis látszatot keltett, hogy az Import-Trade Hungary által forgalmazott és a Novofruct SK Ltd.által gyártott OVKO márkájú bébidesszert kétséget kizáró módon rákkeltő anyagot tartalmazott volna és így az egészségre veszélyes lett volna. Sajnálja továbbá, hogy valótlanul közölte a kifogásolt tételekkel kapcsolatosan, hogy a nyomonkövethetőség sérült.

Ezzel az MGSZH megsértette az Import-trade Hungary Kft. és a Novofruct Kft. jóhírnévhez fűződő személyiségi jogait.

 

Letölthető anyagok

Import-Trade Kft jó hírnév megsértése Fővárosi Törvényszék rész- és közbenső ítélet

Import-Trade Kft jó hírnév megsértése Fővárosi Ítélőtábla részítélet

 


Friss hírek

2023. december 14, csütörtök

Elismert tenyésztő szervezetek

Magyarországon elismert tenyésztő szervezetek

Tovább >

2023. november 27, hétfő

Megjelent a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről szóló rendelet

A 2023. november 23-tól hatályba lépett új jogszabály célja az Európai Uniós higiéniai rendeletcsomag nyújtotta rugalmassági rendelkezések alkalmazása a kis mennyiségű, helyi, marginális élelmiszer-előállításra és -értékesítésre vonatkozóan. További célja a kapcsolódó hazai jogszabályok felülvizsgálata, valamint azok összefogása, deregulálása. A rendelet a hazai kistermelők és a „kisüzemi élelmiszer-előállítók” tevékenységét a feltételek egyszerűsítésével segíti.

Tovább >