Veszélyzóna

Részletes információk

higany
kémiai
fémek

A higany természetes forrásokból és emberi tevékenység következtében jut a környezetbe és az élelmiszerekbe. A szervezetben felhalmozódni képes, és csak lassan ürül ki. Legfontosabb toxikus hatása a vese, a máj, és a központi idegrendszer károsítása. A szerves higanyvegyületek (mint pl. a metil-higany) lényegesen mérgezőbbek, mint a szervetlenek. A metil-higany főként táplálékkal jut szervezetünkbe, ezek közül is a bevitel fő forrásai a halak és más tengeri élelmiszerek. Ezért a rendszeresen sok halat fogyasztó emberek számára egészségügyi kockázatot jelenthet a túlzott higany bevitel. Az Európai Unióban a halak, halászati termékek és étrend-kiegészítők maximálisan megengedhető higany tartalmára határérték előírások vonatkoznak, melyeket folyamatosan felülvizsgálnak. A szervezetbe került higany átjut az anyatejbe is.

További információk: