Veszélyzóna

Részletes információk

Hepatitis A vírus (HAV)
mikrobiológiai
vírus

A hepatitis A megbetegedést a hepatitis A vírus (HAV) okozza. A HAV a Picornaviridae család enterovírus csoportjába, a Hepatovirus nemzetségbe tartozik. Egy ellenálló organizmus, amely szennyezett élelmiszerrel, vízzel, környezeti felületekkel (pl. szennyezett asztallap, főzőedény), valamint közvetlen vagy közvetett emberi kontaktus útján terjedhet. Bár a HAV nem tud növekedni a környezetben, rendkívül ellenálló számos környezeti körülmény között, beleértve a fagyást, a magas hőmérsékletet (de főzéssel inaktiválódik) , a vegyszereket és a kiszáradást. Az általánosan használt fertőtlenítőszerek koncentrációja nem hatékony a vírussal szemben.

A felvágottak és szendvicsek; a gyümölcsök és gyümölcslevek; tej és tejtermékek; zöldségek; és a jeges italok gyakran szerepet játszanak a járvány kitörésében, de a víz; a kagyló és a saláták a leggyakoribb forrásai a fertőzésnek. A rossz közegészségügyi feltételekkel rendelkező országok magas kockázatúak, ezért az utazóknak fel kell készülniük, hogy ezekben az országokban a víz is szennyezett lehet.

A betegség általában enyhe, a tünetek körülbelül 2-4 héttel a szennyezett étel vagy víz elfogyasztása után jelennek meg, és 1-2 héten belül magától elmúlnak. Előfordulhat azonban, hogy a betegség akár 6 hónapig is eltarthat. A HAV-fertőzéssel kapcsolatos tünetek közé tartozik a láz, étvágytalanság, hányinger, hányás, hasmenés, izomfájdalom, valamint a szemfehérje és a bőr sárgulása (sárgaság), és a májgyulladás. Ritkább esetben a betegség súlyossá válhat, és májkárosodáshoz, majd halálhoz vezethet.

A betegség ellen védőoltás létezik.

További információ: