Veszélyzóna

Részletes információk

alternariol-monometiléter
kémiai
mikotoxinok/Alternaria toxinok

Az Alternaria penészgomba fajok, mint a talaj normál mikroflórájának komponensei, széles körben előfordulnak. Ezek a penészgombák számos növényt képesek megfertőzni pl. búza, cirok, árpa, olajos magvak, paradicsom, alma, citrusfélék, olajbogyó. A tünetek leggyakrabban a levélen, száron, virágon, és a termésen jelennek meg, foltosodás vagy nekrózis formájában. Mivel az alternária fajok alacsony hőmérsékleten is képesek növekedni, így a hűtve tárolás és szállítás során is gyakran felelősek a növényi élelmiszerek romlásáért. Az alternária fajok több mint 70 féle másodlagos anyagcsereterméket képesek termelni, melyek toxikusak a növényekre. Ezek egy része emberekre és állatokra nézve is toxikus mikotoxin, mint pl. alternariol, alternariol-monometiléter, tenuazonsav, tentoxin. A legjelentősebb mikotoxin termelő faj az Alternaria alternata. Az élelmiszerek közül gabonafélékben, gabonatermékekben, paradicsomban, paradicsom termékekben, napraforgómagban, napraforgóolajban, gyümölcsökben, gyümölcslevekben, sörben és borban mértek leggyakrabban alternária toxinokat. Az európai lakosság alternária toxin bevitele főként gabonatermékek, zöldségek, gyümölcsök és az ezekből készült termékek valamint alkoholos italok, olajos magvak és növényi olajok fogyasztásából származik.

További információk: