Veszélyzóna

Részletes információk

uretán (etil-karbamát)
kémiai
technológiai eredetű szennyezőanyagok

Az etil-karbamát, más néven uretán, fermentált élelmiszerekben és alkoholos italokban természetesen előforduló vegyület. Megtalálható többek között kenyérben, szója szószban, joghurtokban, borokban, sörökben, tömény szeszesitalokban, különösen a csonthéjas gyümölcsökből készült párlatokban (pl. cseresznye, szilva, barack párlat). Az etil-karbamát élelmiszerek készítése, feldolgozása és tárolása során keletkezik. A vegyület képződésének élelmiszerekben és italokban jelenlévő előanyagai között szerepelnek a hidrogén-cianid, a karbamid és az etanol. A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) 2007-ben kiadott véleményében az etil karbamátot „valószínűleg rákkeltő” (Group 2A) csoportba sorolta. Kutatások alapján az etil-karbamát genotoxikus karcinogénnek bizonyult állatkísérletekben, ugyanakkor az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2007-es véleménye szerint az élelmiszerekből származó etil-karbamát bevitel nem aggályos az európai lakosságra nézve, kivéve az alkoholtartalmú italokban előforduló etil-karbamát vet fel egészségügyi aggályokat, különösen a csonthéjas gyümölcsből készült pálinkák esetében.

További információk: