Veszélyzóna

Részletes információk

Clostridium botulinum
mikrobiológiai
baktérium

A Clostridium botulinum egy rendkívül ellenálló baktérium, melynek toxinja a botulizmus nevű betegség tüneteit okozza. A baktérium számára nem megfelelő életkörülmények közé kerülve spórát termel, ami rendkívül ellenálló, 100 °C-os hőhatást több óráig elvisel. A spóra biztosítja a baktérium túlélését. Újra ideális feltételek közé kerülve a baktérium visszaalakul vegetatív alakká, mely újra fertőzőképes. A baktérium a toxint rosszul hőkezelt, vagy rosszul pácolt és helytelenül tárolt élelmiszerekben (húsok, kolbászok, sonkánk, zöldségkonzervek,) termeli, amelyből már 1 mikrogramm halálos. Az élelmiszerrel a szervezetbe jutott baktérium-méreg 6-36 óra múlva, de akár 10 nap múlva is különböző idegrendszeri tüneteket okoz. Kezdetben levertség, izzadás, izomfájdalom, hasi diszkomfort lép fel, majd ezeket a tüneteket napok múlva követik a jellemzőbb, idegrendszeri tünetek, mint a távolságbecslés zavara, összetérő kancsalság, kettős-látás, szédülés, olvasási problémák, pupillatágulat, szájszárazság, nyelési és hangképzési zavar, rekedtség, gégebénulás, a kezdeti hasmenést felválthatja székrekedés, előfordulhat émelygés, hányás, hasi görcsök. A betegség orvosi ellátás nélkül a végső szakaszában a légzés, szívműködés leállásával járhat.

További információk: