Veszélyzóna

Részletes információk

arzén
kémiai
fémek, elemek

Az arzén egy félfém elem, vegyületei szinte mindenütt megtalálhatóak, pl. talajban, természetes vizekben, így élelmiszereinkben is. Természetes forrásból és emberi tevékenység révén jut a környezetbe. A különböző arzénvegyületek eltérő módon hatnak a szervezetre, szervetlen vegyületei erősen mérgezőek, rákkeltő hatásúak. Az ivóvíz arzén tartalma a világ különböző tájain nagyon eltérő. Hazánkban az ivóvíz maximálisan megengedett arzén tartalmára szigorú határérték van érvényben. Az élelmiszerek közül a halakban és más tengeri élelmiszerekben a kevésbé mérgező, szerves arzénvegyületek fordulnak elő leginkább. A szervetlen arzénbevitel fő forrásai a gabonaalapú élelmiszerek, rizs, tejtermékek, és ivóvíz az európai felnőtteknél. A rizs és bizonyos rizsből készült élelmiszerek szervetlen arzén felső határértékeit rendelet szabályozza az EU-ban.

További információk: