A hír cimkéjű tartalom.

Több száz gyümölcsültetési szaporítóanyagot semmisítettek meg az ellenőrök az ónodi piacon

Több száz gyümölcsültetési szaporítóanyagot semmisítettek meg az ellenőrök az ónodi piacon

2024. április 15, hétfő

Folytatódott a tavaszi szőlő- és gyümölcs-szaporítóanyagok árusításának ellenőrzése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a vármegyei kormányhivatalok, valamint a NAV szakemberei április elején hatósági ellenőrzést tartottak az ónodi Országos Állat- és Kirakodóvásáron. Az akció során több száz gyümölcsültetési szaporítóanyagot kellett megsemmisíteniük. A leggyakoribb problémák a szaporítóanyagok minőségével voltak, de a címkék kapcsán is számos hiányosságot találtak az ellenőrök. A rózsatövek esetében feltűnő volt a fajtamegjelölés és a származást igazoló dokumentumok hiánya.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a kampány célja az illegális szaporítóanyag-kereskedelem felderítése, a helyes piaci magatartásra való felhívás és a vásárlók segítése volt.
A fokozott hatósági jelenlétet az eredmények is igazolták. Az ónodi piac április eleji ellenőrzése során azért kellett több száz gyümölcs ültetési anyagot megsemmisíteni, mert az érintett eladók ismeretlen eredetű és problémás minőségű szaporítóanyagot szerettek volna értékesíteni.

A gyümölcsoltványok közül többek közt alma, körte, birs, szilva és őszibarack, míg a dísznövény ültetési anyagoknál a rózsatövek esetében történt helyszíni megsemmisítés.
A lefoglalt és a helyszínen megsemmisített tételeknél a legnagyobb problémát a minőségi kifogások mellett, a címkék hiánya és azok illegális másolása jelentette. A hatóságok több száz gyümölcsfát kényszerültek megsemmisíteni, ugyanis fénymásolt címkével látták el a gyümölcsoltványokat. A címke magasabb szaporítási fokozatú certifikált-kék vagy tünetmentes C.A.C.-citromsága színű lehet. Minden címke egyedi sorszámmal rendelkezik, de a számok több esetben azonosak voltak a rossz minőségű fénymásolatokon.

szőlő


A rózsatövek esetében a fajtamegjelölés és a származást igazoló dokumentumok hiányát tapasztalták a felügyelők. 
Az ellenőrök rendszeresen tapasztalják az alkalmi piacokon, hogy az árusok rendkívül alacsony tudással rendelkeznek a növényekkel kapcsolatban. Tehát a vásárlók részéről ezeken a helyeken különösen indokolt a körültekintő hozzáállás, mivel az illegális, ellenőrizetlen szaporítóanyag ültetésével számos problémát okozhatnak a már meglévő növényeikben.
Örömteli, hogy az elmúlt évek ellenőrzéseinek hatása egyértelműen érzékelhető: a kereskedők és termelők összességében egyre inkább betartják a szabályokat. A Nébih a jövőben is megteszi a szükséges lépéseket az illegális forgalmazás teljes körű felszámolása érdekében. Ha egy szaporítóanyag nem felel meg a jogszabályi követelményeknek, akkor a hatóság megsemmisíti azt, a kereskedővel szemben pedig minőségvédelmi bírság kiszabását kezdeményezi. Az ágazat érdekében az ellenőrzés-sorozat ősszel folytatódik.

A Nébih felhívja a vásárlók figyelmét, hogy elsősorban a hazai előállítású szaporítóanyagokat vásárolják, mert így jutnak hozzá a hatóság által ellenőrzött kiváló minőségű gyümölcs-szaporítóanyaghoz. Választásukkal egyúttal segítik a hazai szaporítóanyag-előállítás fennmaradását, fejlődését is!

A szaporítóanyagok forgalmazásával kapcsolatban tapasztalt szabálysértések az mgei@nebih.gov.hu címen jelezhetők.

Friss hírek

2024. április 16, kedd

Vetőburgonya-vásárláskor kizárólag fémzárolt vetőgumók közül érdemes választani

Jó minőségű, biztos termést hozó, egészséges vetőgumók ültetéséhez csak fémzárolt tételt érdemes vásárolni, melyek elsősorban gazdaboltokban, nagyobb áruházakban, szakáruházakban érhetőek el. A Nébih összefoglalta, mire érdemes vásárláskor ügyelni, valamint a hatósági címke bemutatásával is segítséget kíván nyújtani a burgonyát ültetők számára a magas minőségű, egészséges termés elérése érdekében.

Tovább >

2024. április 13, szombat

Keddtől élesedik a mezőgazdasági termékek behozatalát bejelentő felület

Április 16-án hatályba lép az egyes mezőgazdasági termékek Magyarországra történő behozatalára vonatkozó kormányrendelet1. A jogszabály szerint a bejelentésköteles termékek nem magáncélú behozatalát tervező természetes személynek, egyéni vállalkozónak, jogi személynek vagy egyéb szervezetnek e szándékát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) előzetesen jeleznie kell. Az elektronikus adatszolgáltató űrlap, valamint a tematikus ügyfélszolgálati csatornák keddtől lesznek elérhetőek az ügyfelek számára.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)