null Ünnepi ülés a Codex múltjáról és jövőjéről

Ünnepi ülés a Codex múltjáról és jövőjéről

2023. december 18, hétfő

2023. december 8-án rendezte meg ünnepi tudományos ülését az indiai Confederation of Indian Industry és az indiai élelmiszerlánc hatóság, a Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI). A Celebrating CODEX @ 60: INDIA’s JOURNEY című ülésen az elvégzett munka összegzése mellett a jövőbeli tervekről is beszélgettek a szakemberek.

Az ülés Codex múltjáról és jövőjéről szóló szekciójában Mr. S. Dave, a Főbizottság korábbi elnöke és az FSSAI tanácsadója, valamint dr. Steve Wearne a Codex Alimentarius Főbizottság jelenlegi elnöke mellett dr. Nagy Attila, a CCMAS elnöke is előadást tartott a szakbizottság 1965-ben kezdődött munkájáról, továbbá a mintavételi és laboratóriumi módszerekkel kapcsolatos jövőbeli tervekről.

Az analitikai szakbizottság elnöki pozícióját 1972 óta folyamatosan magyar szakember tölti be. Az ünnepi ülésen dr. Nagy Attila a korábbi elnökök bemutatását követően beszélt a jövőbeli tervekről, melyek között szerepel a módszertani szabvány teljes felülvizsgálata, a CCMAS, később a teljes Codex vizsgálati módszereit tartalmazó adatbázis létrehozása, valamint a mintavételi útmutatóhoz készülő információs dokumentum és e-book véglegesítése.

Ez utóbbi munkafolyamat azért kiemelt jelentőségű, mert az e-booknak köszönhetően a közeljövőben minden érintett szakember online eszközzel tudja majd elkészíteni a mintavételi terveket.


Friss hírek

2024. április 16, kedd

Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét újra elérte a madárinfluenza

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van. A hatóság a madárinfluenza újbóli jelenléte miatt ismételten felhívja az állattartók figyelmét a járvány elleni védekezés fontosságára.

Tovább >

2024. április 16, kedd

Vetőburgonya-vásárláskor kizárólag fémzárolt vetőgumók közül érdemes választani

Jó minőségű, biztos termést hozó, egészséges vetőgumók ültetéséhez csak fémzárolt tételt érdemes vásárolni, melyek elsősorban gazdaboltokban, nagyobb áruházakban, szakáruházakban érhetőek el. A Nébih összefoglalta, mire érdemes vásárláskor ügyelni, valamint a hatósági címke bemutatásával is segítséget kíván nyújtani a burgonyát ültetők számára a magas minőségű, egészséges termés elérése érdekében.

Tovább >