null Több száz gyümölcsültetési szaporítóanyagot semmisítettek meg az ellenőrök az ónodi piacon

Több száz gyümölcsültetési szaporítóanyagot semmisítettek meg az ellenőrök az ónodi piacon

2024. április 15, hétfő

Folytatódott a tavaszi szőlő- és gyümölcs-szaporítóanyagok árusításának ellenőrzése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a vármegyei kormányhivatalok, valamint a NAV szakemberei április elején hatósági ellenőrzést tartottak az ónodi Országos Állat- és Kirakodóvásáron. Az akció során több száz gyümölcsültetési szaporítóanyagot kellett megsemmisíteniük. A leggyakoribb problémák a szaporítóanyagok minőségével voltak, de a címkék kapcsán is számos hiányosságot találtak az ellenőrök. A rózsatövek esetében feltűnő volt a fajtamegjelölés és a származást igazoló dokumentumok hiánya.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a kampány célja az illegális szaporítóanyag-kereskedelem felderítése, a helyes piaci magatartásra való felhívás és a vásárlók segítése volt.
A fokozott hatósági jelenlétet az eredmények is igazolták. Az ónodi piac április eleji ellenőrzése során azért kellett több száz gyümölcs ültetési anyagot megsemmisíteni, mert az érintett eladók ismeretlen eredetű és problémás minőségű szaporítóanyagot szerettek volna értékesíteni.

A gyümölcsoltványok közül többek közt alma, körte, birs, szilva és őszibarack, míg a dísznövény ültetési anyagoknál a rózsatövek esetében történt helyszíni megsemmisítés.
A lefoglalt és a helyszínen megsemmisített tételeknél a legnagyobb problémát a minőségi kifogások mellett, a címkék hiánya és azok illegális másolása jelentette. A hatóságok több száz gyümölcsfát kényszerültek megsemmisíteni, ugyanis fénymásolt címkével látták el a gyümölcsoltványokat. A címke magasabb szaporítási fokozatú certifikált-kék vagy tünetmentes C.A.C.-citromsága színű lehet. Minden címke egyedi sorszámmal rendelkezik, de a számok több esetben azonosak voltak a rossz minőségű fénymásolatokon.

A rózsatövek esetében a fajtamegjelölés és a származást igazoló dokumentumok hiányát tapasztalták a felügyelők. Az ellenőrök rendszeresen tapasztalják az alkalmi piacokon, hogy az árusok rendkívül alacsony tudással rendelkeznek a növényekkel kapcsolatban. Tehát a vásárlók részéről ezeken a helyeken különösen indokolt a körültekintő hozzáállás, mivel az illegális, ellenőrizetlen szaporítóanyag ültetésével számos problémát okozhatnak a már meglévő növényeikben.
Örömteli, hogy az elmúlt évek ellenőrzéseinek hatása egyértelműen érzékelhető: a kereskedők és termelők összességében egyre inkább betartják a szabályokat. A Nébih a jövőben is megteszi a szükséges lépéseket az illegális forgalmazás teljes körű felszámolása érdekében. Ha egy szaporítóanyag nem felel meg a jogszabályi követelményeknek, akkor a hatóság megsemmisíti azt, a kereskedővel szemben pedig minőségvédelmi bírság kiszabását kezdeményezi. Az ágazat érdekében az ellenőrzés-sorozat ősszel folytatódik.

A Nébih felhívja a vásárlók figyelmét, hogy elsősorban a hazai előállítású szaporítóanyagokat vásárolják, mert így jutnak hozzá a hatóság által ellenőrzött kiváló minőségű gyümölcs-szaporítóanyaghoz. Választásukkal egyúttal segítik a hazai szaporítóanyag-előállítás fennmaradását, fejlődését is!

A szaporítóanyagok forgalmazásával kapcsolatban tapasztalt szabálysértések az mgei@nebih.gov.hu címen jelezhetők.

Friss hírek

2024. július 11, csütörtök

Jól szerepeltek a Futball EB szurkolói zónás vendéglátói a nyári szezonális ellenőrzésen

A Futball EB első két hetében 133 vendéglátó egységet és több mint 500 alkoholos italt ellenőriztek a szurkolói rendezvényeken az élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek. Az ellenőrzések döntő többsége pozitív eredménnyel zárult. A hatóságok mindössze 6 esetben indítottak eljárást és 255 000 Ft bírságot szabtak ki, a vizsgált alkoholos italok közül pedig csupán 10 liter lejárt minőségmegőrzési idejű, hibás borászati terméket vontak ki a forgalomból.

Tovább >

2024. július 10, szerda

Csütörtöktől már az egész országra kiterjed a tűzgyújtási tilalom

Az egész országot sújtó kánikula miatt a hatóságok 2024. július 11-től Magyarország teljes területén tűzgyújtási tilalmat hirdetnek. Ennek értelmében csütörtöktől tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

Tovább >