null Több európai uniós országban megjelent a kéknyelv betegség

Több európai uniós országban megjelent a kéknyelv betegség

2023. október 19, csütörtök

Hollandiában 2023 szeptemberében kitört a kéknyelv-járvány. Október elején, a korábban mentes státuszú tagállamok közül, Németország és Belgium is bejelentette a betegség holland határhoz közeli megjelenését.

Hollandiából az első bejelentett eset óta nem szállítottak betegségre fogékony állatot Magyarországra. Az ezt megelőzően (július 1-je óta) érkezett 59 szarvasmarha-szállítmány nagy része gyűjtőállomásokra került, ahonnan már elhagyták az Európai Unió területét. A még hazánkban lévő egyedeknél a hatóság szűrővizsgálatot rendelt el a vírus esetleges jelenlétének felderítése és terjedésének megakadályozása érdekében. Emellett a jövőben a Hollandiából érkező szállítmányok esetében fokozott ellenőrzésre és szűrővizsgálatokra kerül sor. 

Október elején Németországban és Belgiumban is azonosították a holland határ közelében a betegséget. A vírustörzzsel szemben (3-as szerotípus), – amelynek pontos meghatározása még folyamatban van – jelenleg nem áll rendelkezésre vakcina. 

A kéknyelv betegségről bővebb tájékoztató olvasható a Nébih honlapján
 


Friss hírek

2024. május 22, szerda

Új rendelet a gyógyszeres takarmány szabályozásban

Megjelent a nem céltakarmányokban visszamaradó antimikrobiális hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékeinek és ezen anyagokra vonatkozó analitikai módszerek megállapításáról szóló EU rendelet.

Tovább >

2024. május 17, péntek

Május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is véget ér a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak és a jelenleg is zajló esőzésnek köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésben, 2024. május 18-tól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében. A hatósági döntés eredményeképpen egyetlen vármegyében sem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

Tovább >