null Több európai uniós országban megjelent a kéknyelv betegség

Több európai uniós országban megjelent a kéknyelv betegség

2023. október 19, csütörtök

Hollandiában 2023 szeptemberében kitört a kéknyelv-járvány. Október elején, a korábban mentes státuszú tagállamok közül, Németország és Belgium is bejelentette a betegség holland határhoz közeli megjelenését.

Hollandiából az első bejelentett eset óta nem szállítottak betegségre fogékony állatot Magyarországra. Az ezt megelőzően (július 1-je óta) érkezett 59 szarvasmarha-szállítmány nagy része gyűjtőállomásokra került, ahonnan már elhagyták az Európai Unió területét. A még hazánkban lévő egyedeknél a hatóság szűrővizsgálatot rendelt el a vírus esetleges jelenlétének felderítése és terjedésének megakadályozása érdekében. Emellett a jövőben a Hollandiából érkező szállítmányok esetében fokozott ellenőrzésre és szűrővizsgálatokra kerül sor. 

Október elején Németországban és Belgiumban is azonosították a holland határ közelében a betegséget. A vírustörzzsel szemben (3-as szerotípus), – amelynek pontos meghatározása még folyamatban van – jelenleg nem áll rendelkezésre vakcina. 

A kéknyelv betegségről bővebb tájékoztató olvasható a Nébih honlapján
 


Friss hírek

2024. február 29, csütörtök

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtöttük a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Tovább >

2024. február 28, szerda

Már most érdemes védekezni a mezei pocok ellen

Több vármegyében erősen elszaporodtak tél végére a mezei pockok. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a földhasználók figyelmét: kiemelten fontos, hogy késlekedés nélkül felmérjék a kártevő népességét a táblákon és azok környezetében. Az időben megtett védekezéssel csökkenthető a kártétel, melyhez többféle készítmény és felhasználási forma is a gazdák rendelkezésére áll.

Tovább >