null Példaértékű összefogás az állatok megmentéséért

Példaértékű összefogás az állatok megmentéséért

2012. április 4, szerda

Állatvédelmi Hatóság, a civilállatvédők és a Székkutasi Önkormányzat példaértékű együttműködése és összefogása megmenti a rossz körülmények közé került kutyusok életét.

2012. 04. 01-én, vasárnap bejelentés érkezett a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság Hódmezővásárhelyi Kerületi Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal kerületi főállatorvoshoz, hogy Székkutason kb. 40 ebet tartanak nem megfelelő körülmények között. A hatóság a rendőrséggel közösen ellenőrzést tartott majd a hatósági állatorvosa azonnali hatállyal elrendelte az ebek 14 napos helyszíni megfigyelését, a járványügyi helyzet megelőzésére, mivel a kutyák veszettség elleni oltása nem volt igazolható.

Ezt követően az állatok megmentése érdekében – példaértékű összefogással – a Hatósági Főállatorvos, a Felelős Állattartás Nemzeti Civil Program vezetője, Lakos György úr és a Székkutasi Önkormányzat együtt dolgozott ki egy intézkedési tervet, mellyel biztosítható a szabadon kószáló ebek befogása mobil kerítések segítségével, illetve ugyanitt a 14 napos megfigyelés is megvalósítható. Ez alatt az ebek állategészségügyi ellátása is megkezdődhet. A megfigyelési idő letelte után az oltott, transzponderrel jelölt állatok – az egyed viselkedésének vizsgálata után és szerint - ideiglenes, illetve végső gazdához kerülhetnek, minden esetben ivartalanítási kötelezettség vállalásával.

A sajtóban megjelent rémhírekkel ellentétben szóba sem került a kutyák leölése, ellenben az összefogás, a hatóság és a civilállatvédők együttműködése bizonyítja, hogy a Székkutasihoz hasonló sajnálatos esetek is végződhetnek jól.


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >