null Párhuzamos állattartás ökológiai (bio) gazdálkodás esetén

Párhuzamos állattartás ökológiai (bio) gazdálkodás esetén

2022. május 23, hétfő

Fontos előírás, hogy a mezőgazdasági üzem egészét az ökológiai termelésre vonatkozó EU Öko rendeletek előírásainak megfelelően kell üzemeltetni. Kutató- és oktatási központok, nemesítő intézetek tarthatnak ugyanazon fajokból ökológiai, átállási és nem ökológiai állatállományt.

Ökológiai, átállási és nem ökológiai tartású állatállomány csak abban az esetben lehet jelen a gazdaságban, ha az egyértelműen felosztható a különböző státuszú állatok tartására szolgáló termelőegységekre, feltéve, hogy a nem ökológiai termelőegységekben eltérő fajokat tartanak.
A tenyésztett víziállatok esetében azonos fajok is tarthatók, amennyiben a termelőhelyek és termelőegységek egyértelműen és hatékony módon elkülönülnek egymástól. A vonatkozó EU rendelet azonban bizonyos feltételek mellett lehetőséget ad ugyanazon állatfajhoz tartozó egyedek vonatkozásában a párhuzamos gazdálkodásra.
A kutatóközpontok és oktatási központok, nemesítő intézetek tarthatnak ugyanazon fajokból ökológiai, átállási és nem ökológiai állatállományt.


Ilyen esetben a gazdálkodók kötelesek:

  • az ökológiai és az átállási termelőegységekben használt termékeket elkülönítve tartani a nem ökológiai termelőegységekben használt termékektől;
  • az ökológiai, az átállási és a nem ökológiai termelőegységekben előállított termékeket egymástól elkülönítve tartani;
  • a termelőegységek és a termékek hatékony elkülönítését megfelelően feltüntető nyilvántartást vezetni.

Ekkor a tanúsító szervezetek ellenőrzése a gazdaság konvencionális egységére is kiterjed. 


Friss hírek

2023. december 14, csütörtök

Elismert tenyésztő szervezetek

Magyarországon elismert tenyésztő szervezetek

Tovább >

2023. október 27, péntek

Tenyészbika lajstromszámok 2023

A 2023-as támogatási tárgyévben (a támogatási kérelem benyújtásának naptári éve szeptember 1. - augusztus 31.) összesen 1756 bika kapott központi lajstromszámot.

Tovább >