null Nyilvános konzultációt indított az EFSA a nitrózaminokkal kapcsolatban

Nyilvános konzultációt indított az EFSA a nitrózaminokkal kapcsolatban

2022. november 17, csütörtök

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nyilvános konzultációt hirdetett a nitrózaminok kockázatértékeléséről szóló véleménytervezetére vonatkozóan.

A nitrózaminok az élelmiszerekben az élelmiszer-előkészítés és -feldolgozás során képződhetnek. Számos élelmiszerben előfordulhatnak, például pácolt húskészítményekben, feldolgozott halban, kakaóban, sörben és más alkoholos italokban, feldolgozott zöldségekben, gabonafélékben, tejtermékekben, vagy fermentált, pácolt és fűszerezett ételekben.

Egyes nitrózaminok genotoxikusak és rákkeltőek lehetnek. Az EFSA véleménytervezetében értékeli az élelmiszerekben jelenlévő nitrózaminokból eredő közegészségügyi kockázatokat. A véleménytervezet szerint a nitrózaminok étrendi expozíciója minden korcsoportban aggodalomra adhat okot. 

Az EFSA 2022. november 22-ig várja a hozzászólásokat a véleménytervezettel kapcsolatban.

További információ: Public consultation on nitrosamines in food: draft opinion explained | EFSA (europa.eu)
 


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >