null Nyár, fagyi, Balaton, NÉBIH = biztonság

Nyár, fagyi, Balaton, NÉBIH = biztonság

2015. július 29, szerda

Rendhagyó módon nem csak termékeket, hanem fagylalt előállító létesítményeket is tesztelt legújabb szupermenta akciójában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatóság húsz népszerű Balaton-parti fagylaltozót és termékeit „tette mikroszkóp alá”. A komplex vizsgálat összesítésében a balatonfüredi Bergmann Cukrászda végzett az élen. Élelmiszerbiztonsági szempontból kifejezetten jó a helyzet, azonban a kisebb hiányosságok miatt 9 létesítménnyel – köztük egy fagylalt alapanyag forgalmazóval – szemben összesen 800.000 forint bírságot szabtak ki a szakemberek.

Komplex vizsgálat alapján áll össze a balatoni fagyik és fagyizók végső rangsora. A NÉBIH munkatársai érzékszervi bírálatot, élelmiszerbiztonsági ellenőrzést, kedveltségi és mikrobiológiai vizsgálatot egyaránt végeztek. A hatóság az érzékszervi vizsgáló állomását, azaz a laborautót is bevetette, amely az egyébként nem szállítható fagylalt érzékszervi bírálatához nélkülözhetetlen volt.

Hét esetben tárt fel a vizsgálat élelmiszerszennyezési kockázatot, ami többnyire a rendetlenségből, vagy a nem megfelelő technológiai fegyelemből eredt. A vizsgált fagylaltozók jól és biztonságosan üzemeltethető fagylaltfőző, hűtő, illetve fagyasztó berendezésekkel és pultokkal üzemeltek. A hűtéssel sehol nem volt probléma, a fagyalaltok hőmérséklete mindenütt megfelelő volt. Takarítással és mosogatással kapcsolatos hiányosság viszont minden harmadik helyen akadt. Az ellenőrzés során a fagylaltozók többsége együttműködő volt, amit a NÉBIH ezúton is köszön az érintetteknek. Pozitív tapasztalat, hogy a feltárt hiányosságokat jellemzően még aznap vagy záros határidőn belül javították az üzletek.

A jó higiéniás állapotot támasztja alá az a mintegy ezer mikrobiológiai vizsgálat is, melyek kiemelkedően jó eredményt hoztak: a szakemberek egy esetben sem találtak kifogásolni valót.

A fogyasztók megfelelő tájékoztatása hagyott némi kívánni valót maga után. Az allergén információk és az azo-festék tartalomra vonatkozó tájékoztatás hiánya jellemző probléma volt, csakúgy mint az anyaghányad nyilvántartás megfelelő vezetése.

A csokoládéfagyik érzékszervi bírálatakor a leggyengébb termék is „átlagos” lett. Az eperfagyi felhozatal már nem volt ilyen kedvező, jócskán akadt „átlag alatti” termék is, amit aromaszegénység és jellegtelenség, azonosíthatatlan utóíz, és a szájban hagyott zsíros érzet jellemzett. A tesztelők – az összesített eredmények alapján – a legfinomabb eper- és csokifagyit Szigligeten a Várkávézóban, míg a legjobb vaníliát a Balatonmáriafürdőn székelő Florida Fagyizóban kóstolták.

A kedveltségi eredmények alapján négy fagylaltozóba bármikor visszamennének a NÉBIH munkatársai. Ezek a Várkávézó (Szigliget), a Bergmann Cukrászda (Balatonfüred), a Florida Fagyizó (Balatonmáriafürdő) és a Nosztalgia Fagyizó (Fonyód-Bélatelep).

A laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatok részletes eredményei, valamint további információk, érdekességek olvashatók a NÉBIH termékteszt oldalán, a Szupermenta honlapon

Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság


Friss hírek

2024. december 3, kedd

Közlemény visszavont „zöld könyvről”

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 28, csütörtök

A Szupermenta a májkrémek nyomába eredt

Összesen 37 májkrémet vizsgáltak a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A teszt során 13 terméknél állapítottak meg jelölési problémát, ugyanakkor biztonsági és élelmiszerminőségi hiba nem merült fel. A kedveltségi vizsgálat alapján ezúttal a csirke- és a sertésmájkrémek Szupermenta rangsora is összeállt.

Tovább >