null Növényvédőszer-maradékok az uniós élelmiszerekben: megvannak a legfrissebb adatok

Növényvédőszer-maradékok az uniós élelmiszerekben: megvannak a legfrissebb adatok

2023. április 27, csütörtök

Az EFSA kiadta az európai uniós élelmiszerekben előforduló növényvédőszer-maradékokról szóló jelentését. 2021-ben összesen 87 863 élelmiszermintát gyűjtöttek az Európai Unióban. Az eredmények elemzése azt mutatja, hogy a minták 96,1%-a a megengedett szint alatt volt. Az EU által koordinált ellenőrzési program (EU MACP) során elemzett 13 845 minta 97,9%-a megfelelt a jogszabályi határértékeknek.

Az EU MACP keretén belül 12 élelmiszerből véletlenszerűen gyűjtött minták laborvizsgálatára került sor. 2021-ben ezek a padlizsán, a banán, a brokkoli, a termesztett gombák, a grapefruit, a dinnye, a paprika, a csemegeszőlő, a szűz olívaolaj, a búza, a szarvasmarha zsír és a csirketojás voltak.

Az összehangolt programban elemzett minták közül:
•    58,1% (8 043 minta) szermaradványoktól mentesnek tekinthető;
•    39,8% (5507) tartalmazott egy vagy több szermaradékot a megengedett szint alatti, vagy azzal egyenlő koncentrációban (ez az úgynevezett maximálisan megengedett növényvédőszer-maradék szint vagyis MRL);
•    2,1% (295) a megengedett szintet meghaladó szermaradékokat tartalmazott.
A szakemberek a termékek azonos választékát háromévente mintavételezik, ezáltal a csökkenő vagy esetleg növekvő tendencia is jól vizsgálható. 

Az MRL-t meghaladó növényvédőszer-maradékok általános aránya a 2018. évi 1,4%-ról 2021-ben 2,1%-ra emelkedett. A grapefruit kivételével az átlagos MRL-túllépési arány 2021-ben 1,4% volt, csakúgy, mint 2018-ban. 2021-ben a tagállamok felhívták a figyelmet arra, hogy az EU-n kívülről importált grapefruitokban magasabb a növényvédőszer-maradékok jelenléte, ezért még ugyanebben az évben az Európai Bizottság fokozta az ezirányú határellenőrzéseket.

A jelentés azt mutatja, hogy a 2021-ben elemzett élelmiszer-árucikkek valószínűleg nem jelentenek veszélyt a fogyasztók egészségére. Mindazonáltal a hatóság beszámolója  számos ajánlást is tartalmaz a növényvédőszer-maradékokra vonatkozó európai ellenőrzési rendszerek hatékonyságának növelésére.

Kapcsolódó anyagok:
A jelentés részletes eredményei diagramok és grafikonok formájában is elérhetők az EFSA honlapján.  
Az EFSA jelentéséről szóló hír angol nyelven: https://www.efsa.europa.eu/en/news/pesticides-food-latest-data-published 
 

Friss hírek

2023. december 6, szerda

Sikeresen lezajlott a Halgazdálkodási Tevékenységek Ellenőrzését Támogató Kiemelt Projekt

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) eredményesen lebonyolította a „Halgazdálkodási Tevékenységek Ellenőrzését Támogató Kiemelt Projektet”. A program révén a Nébih hozzájárul a közös halászati politika szabályainak való megfeleléshez, egy hatékony és az uniós elvárásoknak megfelelő, halászati ellenőrzési rendszer kialakításához, valamint a halászati és akvakultúra ágazatok versenyképességének javításához.

Tovább >

2023. december 5, kedd

A párizsik csomagolásvizsgálatának eredményei

A Termékmustra folyamatának a csomagolásvizsgálat is fontos része, amely során kiderítjük, hogy a bírálók szerint melyek a legfontosabb szempontok az adott termékcsoport vásárlásakor. A párizsik esetében is sor került a kérdőív kitöltésére. Lássuk az eredményeket!

Tovább >