null Módosult a prémes állatoktól eltérő, nem kérődző haszonállatok állati eredetű fehérjével való takarmányozásának tilalma

Módosult a prémes állatoktól eltérő, nem kérődző haszonállatok állati eredetű fehérjével való takarmányozásának tilalma

2021. augusztus 24, kedd

2021. augusztus 17-én megjelent az Európai Unió Bizottságának új rendelete*, amely módosítja a prémes állatoktól eltérő, nem kérődző haszonállatok állati eredetű fehérjével való takarmányozásának tilalmát. A rendelet 2021. szeptember 7-én lép hatályba, az e naptól életbe lépő változásokat az alábbi cikkünkben foglaltuk össze.

A jogszabály hatályon kívül helyezi a nem kérődző haszonállatok kérődzőkből származó kollagénnel és zselatinnal történő takarmányozására vonatkozó tilalmat. A módosítás értelmében a hatálybalépést követően a nem kérődző haszonállatok takarmányában felhasználható a kérődző állatokból származó kollagén és zselatin.

A módosítás a rendeletben előírt követelmények teljesülése esetén engedélyezi a sertésfélékből származó feldolgozott állati fehérje baromfitakarmányban való felhasználását. A sertés eredetű feldolgozott állati fehérjét tartalmazó takarmánykeveréket előállító létesítmény kizárólag baromfinak, víziállatoknak, prémes állatoknak szánt takarmányokat állíthat elő és ezen tevékenységét engedélyeztetnie kell a telephely szerint illetékes megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonságért felelős szervezeti egységénél.

A módosítás engedélyezi továbbá a rendeletben előírt követelmények teljesülése esetén a baromfiból származó feldolgozott állati fehérje sertésfélék takarmányában való felhasználását. A baromfi eredetű feldolgozott állati fehérjét tartalmazó takarmánykeveréket előállító létesítmény kizárólag sertésféléknek, víziállatoknak, prémes állatoknak szánt takarmányokat állíthat elő és ezen tevékenységét engedélyeztetnie kell a telephely szerint illetékes megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonságért felelős szervezeti egységénél.

A hatálybalépést követően engedélyezett továbbá a tenyésztett rovarokból származó feldolgozott állati fehérje baromfi és sertésfélék takarmányában való felhasználása. A tenyésztett rovarokból származó feldolgozott állati fehérjét tartalmazó takarmánykeveréket előállító létesítmény kizárólag sertésféléknek, baromfinak és víziállatoknak szánt takarmányokat állíthat elő és ezen tevékenységét engedélyeztetni kell a telephely szerint illetékes megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonságért felelős szervezeti egységénél.

Megyei kormányhivatalok elérhetősége

A tenyésztett rovarokból, sertésfélékből vagy baromfiból származó feldolgozott állati fehérjét tartalmazó takarmánykeverékeket megfelelő jelöléssel kell ellátni.

A tenyésztett rovarokból, sertésfélékből vagy baromfiból származó feldolgozott állati fehérjét tartalmazó takarmánykeverék címkéjén egyértelműen fel kell tűntetni az alábbi szavakat: 
„… (kérjük, illessze be azokat a releváns haszonállatokat, amelyekből a feldolgozott állati fehérje származik az 1. táblázat első oszlopa szerint) -ból/-ből származó feldolgozott állati fehérjét tartalmaz – nem használható haszonállatok takarmányozására, kivéve … (kérjük, illessze be az 1. táblázat második oszlopából azokat a megfelelő haszonállatokat, amelyek takarmányozhatók a feldolgozott állati fehérjével).”

Például: „Sertésfélékből származó feldolgozott állati fehérjét tartalmaz – nem használható haszonállatok takarmányozására, kivéve tenyésztett víziállatok, prémes állatok, baromfi.”

1.    táblázat

Haszonállatok, amelyekből a feldolgozott állati fehérje származik

Olyan haszonállatok, amelyek a feldolgozott állati fehérjével takarmányozhatók

Tenyésztett rovarok

Tenyésztett víziállatok, prémes állatok, sertésfélék, baromfi

Sertésfélék

Tenyésztett víziállatok, prémes állatok, baromfi

Baromfi

Tenyésztett víziállatok, prémes állatok, sertésfélék

Tenyésztett rovarok és sertésfélék

Tenyésztett víziállatok, prémes állatok, baromfi

Tenyésztett rovarok és baromfi

Tenyésztett víziállatok, prémes állatok, sertésfélék

Sertésfélék és baromfi

Tenyésztett víziállatok, prémes állatok

Tenyésztett rovarok, sertésfélék és baromfi

Tenyésztett víziállatok, prémes állatok

 

Kapcsolódó jogszabály:
*A Bizottság (EU) 2021/1372 rendelete a 999/2001/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet IV. mellékletének módosításáról


A rendelet hatályos változatát az EUR-Lex oldalon olvashatják.

Friss hírek

2022. december 28, szerda

Az ünnepek idején is garantált az élelmiszerbiztonság

Több mint 1800 ellenőrzés, 12,2 millió Ft bírság és 51,6 tonna forgalomból kivont élelmiszer a fő mérlege az idei téli élelmiszerlánc-ellenőrzésnek. Az akció kapcsán Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár kiemelte, biztonságos, jó minőségű termékekből készíthették ünnepi fogásaikat a magyar családok és ez a szilveszterkor hagyományos termékek esetében sem lesz másképp.

Tovább >

2022. december 16, péntek

Dísznövény szaporítóanyag forgalmazói tevékenység éves bejelentése

A Rendelet alapján a Nébih nyilvántartásban szereplő engedélyes dísznövény szaporítóanyag forgalmazónak évente be kell jelentenie tevékenységét és annak részleteit.

Tovább >