null Meghatalmazás-kezeléssel és teljeskörű online ASP ügyintézéssel indult a Nébih LABOR rendszere

Meghatalmazás-kezeléssel és teljeskörű online ASP ügyintézéssel indult a Nébih LABOR rendszere

2021. július 2, péntek

2021. július 1-jétől a Nébih LABOR rendszerében elérhetővé vált az állatorvosok számára a meghatalmazás-kezelés, valamint elindult az afrikai sertéspestis (ASP) vizsgálatok eredményeinek elektronikus kiadása. A fejlesztések az állategészségügyi diagnosztikához kapcsolódó adminisztratív rendszer digitalizációjának első jelentős állomását képviselik. A hivatal az év hátralévő részében fokozatosan nyitja meg az online vizsgálatmegrendelés és eredményközlés lehetőségét a különböző vizsgálattípusoknál.

A Nébih elektronikus megrendelő felülete, a LABOR rendszer (https://labor.nebih.gov.hu/) révén lehetővé válik az állategészségügyi diagnosztikai vizsgálatok megrendelésének egyszerűsítése, valamint a hiteles és gyors eredményközlés. Az online funkciókat – a gördülékeny bevezetés és a kellő felkészülési idő biztosítása érdekében – vizsgálattípusonként (például ellenőrző, export, kórbonctani vizsgálatok) szakaszosan nyitja meg a hivatal 2021 második félévében. 

A komplex rendszer az ASP vizsgálatok teljes ügyintézési folyamatának online platformra történő átültetésével indult, így azt elsőként a hatósági állatorvosok használhatják. Az ún. szolgáltató állatorvosok július 1-jétől a meghatalmazás-kezelés funkciót érik el a LABOR rendszerben, míg vizsgálatmegrendelésre augusztus 1-jétől használhatják a felületet. A rendszer gördülékeny használatához elengedhetetlen a Nébih Állatorvos Adatbázisának aktualizálása, amit az alábbi adategyeztető nyomtatvány segítségével tehetnek meg az állatorvosok: https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/1715359/allatorvos_adategyezteto_nyomtatvany.pdf 

Jelentős változás, hogy a jövőben a különböző vizsgálattípusoknál – az online megrendelés elindításával párhuzamosan – a papír alapú nyomtatványokat elegendő lesz az állatorvosnak aláírnia. Emiatt azonban költségviselési felelősség nem terheli majd őket, azaz az ún. egyetemleges felelősségvállalást nem vezeti be a hivatal. Ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy a vizsgálati eredményt kizárólag a pénzügyileg kiegyenlített megrendelések esetében kapja meg az állatorvos és megbízója. 

A július hónapban élesített fejlesztések az állategészségügyi diagnosztikához kapcsolódó adminisztratív rendszer digitalizációjának első jelentős állomását képviselik. A LABOR rendszer használata hosszú távon gyorsabbá és átláthatóbbá teszi majd az állatorvosok munkáját. Emellett hozzájárul az adminisztrációs díjak csökkenéséhez és a folyamatok papírmentessé válásához. A meghatalmazás funkció révén pedig az adminisztrációba másokat is könnyen és gyorsan bevonhatnak az állatorvosok.

A LABOR rendszer használatát segítő útmutatók és „GyIK gyűjtemények” a https://portal.nebih.gov.hu/allategeszsegugyi-diagnosztika oldalon érhetők el.
 


Friss hírek

2024. február 21, szerda

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

Tovább >

2024. február 20, kedd

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.02.20.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >