null Közlemény országos vadászati ellenőrzés eredményeiről

Közlemény országos vadászati ellenőrzés eredményeiről

2012. február 8, szerda

Mintegy 38 vadászatra jogosultat és 289 vadászt ellenőriztek 2012. február 4-én a megyei vadászati hatóságok, a rendőrhatóság és az állategészségügyi hatóság közreműködésével. Az országos átfogó vadászati ellenőrzést a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) koordinálta.

A kedvezőtlen időjárás miatt – az eredetileg tervezett – 50 ellenőrzés helyett összesen 15 megye 38 vadászatra jogosultját érintette az országos akció. Az ellenőrzés alá vont társas vadászatok közül 6 nagyvad, valamint 32 apróvad, illetve egyéb apróvad vadászat helyszínén jelentek meg a hatóságok képviselői. Az ellenőrzésben a megyei vadászati hatóságok 33, a rendőrhatóság 48, míg az állategészségügyi hatóság 7 fővel képviseltette magát. Az ellenőrzések menetét az MgSzH Földművelésügyi Igazgatósága részéről 3 fő felügyelte. Az ellenőrzések alkalmával kirívóan súlyos szabálysértést nem tapasztaltak a szakemberek.

A vizsgáltok során elsősorban a nagyvad társas vadászatokat bejelentő vadászatra jogosultakat ellenőrizték, mivel ezen vadászatok a vadászatra jogosult részéről körültekintőbb szervezést, lebonyolítást, míg a vadászoktól még nagyobb megfontoltságot, fegyelmet követelnek. Azon megyékben, ahol társas nagyvad vadászatot nem jelentettek be apróvad, illetve egyéb apróvad vadászatokat ellenőriztek. A kedvezőtlen időjárás miatt több ellenőrzött vadászatnál is az összegyűlt résztvevők a vadászat elhalasztása és – a vad óvása érdekében – az etetőhelyek feltöltése mellett döntöttek.

Összefoglalva elmondható, hogy – dacára a kedvezőtlen időjárási körülményeknek – az országos vadászati ellenőrzés elérte célját, bíztató előrejelzése, eredményes főpróbája volt több hatóság hatékony együttműködésének a jövőt illetően. Örömteli, hogy az ellenőrzés során sem a vadászatra jogosultak, sem pedig a vadászok részéről nem tapasztaltak kirívó szabálytalanságot és szigorúbb hatósági intézkedés megtételére sem volt szükség.

A vizsgálatokkal kapcsolatos további részletek elérhetőek az alábbi linken.

 

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >