null Ismét terjed a kéknyelv-betegség Európában

Ismét terjed a kéknyelv-betegség Európában

2015. szeptember 20, vasárnap

Kéknyelv-betegség Európában

Egyre több új és másodlagos kéknyelv-betegség kitörést jelentenek az Európai Uniós tagállamok.

Franciaország közepén a 8-as szerotípus jelent meg, immár 10 kitörést okozva. Hazánkban továbbra is a 4-es kitörés okoz megbetegedéseket elsősorban szarvasmarha-állományokban, míg Olaszországban többféle szerotípus okoz veszteségeket az állattartóknak.

A mellékletben az Európai Unióban jelenleg ismert kitörések eloszlása látható.

A hazai kéknyelv-helyzetről bővebben az erről szóló cikkben, illetve az alábbi elérhetőségen olvashatnak:

Kéknyelv betegség kitörés Magyarországon - 2015

Kapcsolódó anyag
Kéknyelv-betegség az EU-ban

 


Friss hírek

2023. január 19, csütörtök

Gümőkórt mutattak ki két Somogy vármegyei szarvasmarha-állományban

2023 elején két Somogy vármegyei szarvasmarha telepen is gümőkór-fertőzöttség igazolt a Nébih laboratóriuma. Az állatok tüneteket nem mutattak, a fertőzöttségre az éves ellenőrző vizsgálatok derítettek fényt. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az érintett telepeken – visszavonásig – forgalmi korlátozást rendelt el. Legeltetett húsmarha-állományokról lévén szó nagy az esélye annak, hogy a szarvasmarhák vadállatoktól fertőződtek meg, a járványügyi nyomozás azonban még folyamatban van.

Tovább >

2023. január 17, kedd

A „148-as rendelettel” kapcsolatos tudnivalók

A „148-as rendelet”* célja az állatállományokat veszélyeztető egyes állatbetegségek felszámolása, figyelemmel kísérése, valamint a zoonózisok megelőzése. Az igényléshez – az elmúlt évekhez hasonlóan – a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (beleértve az adószámmal rendelkező őstermelőket is) jóváhagyási kérelmet kell benyújtaniuk a területileg illetékes járási hivatalhoz.

Tovább >