null Fontos változások a növényegészségügyi bejelentések kapcsán

Fontos változások a növényegészségügyi bejelentések kapcsán

2024. január 8, hétfő

Módosult az április 30-ig szükséges növényegészségügyi bejelentések formanyomtatványa.

A vonatkozó rendeletalapján, a termelőknek bejelentési kötelezettségük van a növényegészségügyi vizsgálatokra vonatkozóan. A vizsgálathoz kapcsolódó Bejelentési űrlap tartalma megváltozott, számos pontja ugyanis kiegészült az (EU) 2016/2031 rendelet alapján.
A továbbiakban az illetékes vármegyei kormányhivatalokhoz már az új űrlap benyújtása lesz szükséges.

Az új Nyilvántartásba Vételi / Adategyeztetési Űrlap (pdf, doc) innen és a Nébih Növényegészségügy aloldaláról tölthető le.

Az új űrlapon a felhatalmazást kérelmező vállalkozónak lehetősége van nyilatkozni arról, hogy az aktuális évben állít-e majd ki növényútlevet az űrlap 6-os pontjában részletezett termelésre vonatkozóan, továbbá, hogy bejelentése az (EU) 2016/2031 rendelet 66. cikk (5) bekezdésében előírt éves aktualizálásra vonatkozik-e.

Felhívjuk a figyelmet, a kereskedelemben egy db növény szállítása során is szükséges a növényútlevél felhelyezése, a szállítás távolságától függetlenül.
A vármegyei növényvédelmi felügyelők a növényegészségügyi ellenőrzéseket a vizsgált növényen előforduló károsítók felderítésére legalkalmasabb időszakban, legalább évente egy alkalommal végzik, amelyről hatósági jegyzőkönyvet állítanak ki. A vizsgálati dokumentumok visszavonásig vagy a következő szemléig, a tárgyévi vegetációs időszakra érvényesek. 

A kérelmet, valamint a bejelentést továbbra sem szükséges papíralapon benyújtani, hanem ügyfélkapun keresztül vagy emailben is eljuttatható a vármegyei kormányhivatalokhoz.
A rendelet 2 alapján az adatszolgáltatási, nyilvántartási és nyilvántartásba vételi kötelezettséget elmulasztó termelőre 15.000–1.000000 Ft-os növényvédelmi bírság szabható ki1,3.
A rendelet2 II. melléklete tartalmazza továbbá az uniós zárlati károsítók, a IV. mellékelte a vizsgálatköteles nem-zárlati károsítók körét. A Nébih kéri a termelőket, hogy amennyiben a II. mellékletben felsorolt zárlati károsítókat vagy az általuk okozott tüneteket észlelnek, jelentsék azt az illetékes vármegyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályán.

Hasznos oldalak:
Károsító ismertetők
EPPO Global Database 

Hivatkozott jogszabályok:
1 A növényegészségügyi feladatok végrehajtásának részletes szabályairól szóló 7/2001. (I.17.) FVM rendelet
2 2019/2072 számú végrehajtási rendelet 
3194/2008. (VII. 31.) Kormány rendelet

Friss hírek

2024. április 22, hétfő

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.

Tovább >

2024. április 22, hétfő

Vegyes eredményekkel és számos szankcióval zárult az idei tavaszi szezonális ellenőrzés

Március 1. és április 1. között tavaszi szezonális ellenőrzés zajlott az egész országban. A Nébih irányításával az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek 2420 ellenőrzést végeztek, több mint 15 millió forint értékben szabtak ki bírságot, és mintegy 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hatósági felügyelők leggyakrabban higiéniai, nyomonkövethetőségi és a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságokat tapasztaltak. Laboratóriumi vizsgálat céljából a húsvéti időszak népszerű termékeit: a tormákat és a sonkákat vették górcső alá. A cél az volt, hogy az ünnepek alatt is kizárólag biztonságos élelmiszerek kerüljenek a családok asztalára.

Tovább >