null Fokozottan ügyeljünk kedvenceinkre a tűzijáték alatt!

Fokozottan ügyeljünk kedvenceinkre a tűzijáték alatt!

Augusztus 20. és december 31. „nemszeretem nap” a kutyák és a gazdák körében. A tűzijáték fénye és a hangos durranások megijesztik a kutyákat, és ha nem ügyelünk, félelmükben világgá szaladhatnak. Ilyenkor rendszerint megemelkedik az elveszett kutyájukat kereső gazdák száma. Milyen óvintézkedéseket tehetünk, hogy megelőzzük a bajt?

Valószínűleg minden kutyás tudja már, hogy 2013. január 1-től kötelező minden négy hónaposnál idősebb kutyát egyedi kódot tartalmazó transzponderrel (mikrochippel) megjelölni. Ha ez megtörtént, még mindig nem lehetünk egészen biztosak abban, hogy a kód szerepel a hozzá tartozó adatbázisban. Előfordulnak ugyanis hibák, feledékenységek. Bizonyosodjunk meg arról hogy, a beültetett mikrochip regisztrációja sikeresen megtörtént! Ez a művelet egyszerűen elvégezhető a NÉBIH honlapján található kereső használatával:

Ebregiszter

A chipszámot beírva a rendszer megadja a publikus adatokat a keresett kutyáról. Amennyiben a keresés nem ad találatot, feltételezhető, hogy a chip regisztrációja nem történt meg. Ebben az esetben vegyük fel a kapcsolatot a chipbeültetést végző állatorvossal és kérjük a regisztrációt! Ez nagyon fontos, mert a regisztrálatlan chiphez nem köthető adat, így az célját veszti, azaz megtaláláskor nem segíti az kutyust a gazdihoz történő visszajutásban.

Amikor egy kedvenc elkóborol, a felelős gazdának kötelessége mindent megtenni a megtalálás érdekében, mely számos esetben lerövidítheti a kóborlás időtartamát. A közösségi oldalakon és fórumokon történő figyelemhíváson túlmenően javasolt, hogy a gazda kérje meg az állatorvosát, hogy az általa elérhető adatbázisban az eb adatlapjának megjegyzés rovatába az írja be az ELTŰNT bejegyzést, amíg az állat vissza nem kerül a jogos tulajdonoshoz. Ehhez az állatorvosnál szükség lesz az eb oltási könyvére vagy útlevelére, melyben szerepel a chipszám és a tulajdonos adatai. A közterületen kóborló ebek befogását az önkormányzatok által megbízott gyepmesterek végzik, ezért eltűnés esetén érdemes felkeresni az általuk működtetett telepeket kedvencünk megtalálásának érdekében.

Azokban az időszakokban, amikor az állatokban félelmet keltő hatásokra lehet számítani (tűzijáték, vihar stb.) fokozottan ügyeljünk a kedvencünkre, biztosítsunk számukra biztonságérzetet adó körülményeket. Az ilyen hatásokat kimondottan rosszul viselő állatok védelmének érdekében az állatorvos konzultációt követően felírhat nyugtató hatású állatorvosi készítményt, melynek adagolásánál kövessük a doktor javaslatait!

Online kutyakereső alkalmazás: w-ebkereső

Friss hírek

2024. február 20, kedd

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.02.20.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. február 15, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.02.15.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >