null Fagykár utáni teendők az őszibarack ültetvényben

Fagykár utáni teendők az őszibarack ültetvényben

2023. szeptember 18, hétfő

„Fagykár utáni teendők az őszibarack ültetvényben” címmel tartott szeptember 5-én közös szakmai bemutatót Tordason a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztálya. A rendezvény középpontjában a gyümölcstermelést ‒ különösen a csonthéjas fajokat ‒ sújtó fagykár és mérséklésének technológiai lehetőségei álltak.

Várszegi Gábor, a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának vezetője köszöntőjében hangsúlyozta a hazai fajtavizsgálatok során, valamint a bemutatókon szerzett tapasztalatok megosztásának jelentőségét. Ezt követően dr. Mártonffy Béla, a NAK osztályelnöke a szakmai rendezvények fontosságát emelte ki.

Szobonya Nikoletta, meteorológus a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoriságáról, a növényállományok mikroklímájáról, valamint a lokális körülmények hatásairól ismertetett agrármeteorológiai statisztikákat.

Dr. Szabó Árpád, egyetemi docens hasznos információkat osztott meg az őszibarack legfontosabb kártevői ellen alkalmazható, specifikus védekezési lehetőségeket elemezve. Előadása során kitért a technológiai szempontokra és a költséghatékonyságra egyaránt.

Őt követte dr. Szani Zsolt, aki az őszibarack fajtaelőállítás trendjeit, valamint az Európai Unió őszibarack fajtahasználatát elemezte a hazai fajtavizsgálati tapasztalatok szemszögéből. A szakmai bemutatót még teljesebbé tette Komma László, kertészeti szakértő azzal, hogy a Timon Béla-féle őszibarack karcsúorsó zöldmetszését bemutatva a fagykárosodott őszibarack-ültetvény termesztéstechnológiájának alapelveit ismertette. 
 Friss hírek

2023. december 6, szerda

Sikeresen lezajlott a Halgazdálkodási Tevékenységek Ellenőrzését Támogató Kiemelt Projekt

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) eredményesen lebonyolította a „Halgazdálkodási Tevékenységek Ellenőrzését Támogató Kiemelt Projektet”. A program révén a Nébih hozzájárul a közös halászati politika szabályainak való megfeleléshez, egy hatékony és az uniós elvárásoknak megfelelő, halászati ellenőrzési rendszer kialakításához, valamint a halászati és akvakultúra ágazatok versenyképességének javításához.

Tovább >

2023. december 5, kedd

A párizsik csomagolásvizsgálatának eredményei

A Termékmustra folyamatának a csomagolásvizsgálat is fontos része, amely során kiderítjük, hogy a bírálók szerint melyek a legfontosabb szempontok az adott termékcsoport vásárlásakor. A párizsik esetében is sor került a kérdőív kitöltésére. Lássuk az eredményeket!

Tovább >