null Enyhülnek a kéknyelv betegség miatt bevezetett járványügyi intézkedések

Enyhülnek a kéknyelv betegség miatt bevezetett járványügyi intézkedések

2014. december 16, kedd

A kedvező időjárási adatok és szúnyogcsapdázási eredmények alapján elmondható, hogy a kéknyelv betegség terjesztéséért felelős törpeszúnyog fajok aktivitása a kritikus szint alá csökkent. A fertőzést közvetítő szúnyogok eltűntével a betegség terjedése megállt. Ennek köszönhetően 2014. december 3-tól elkezdődött a kéknyelv betegségre vonatkozó szezonálisan kórokozó-átvivő mentes (vektor mentes) időszak.

A korlátozó intézkedéseken a vektor mentes periódusban enyhíteni lehet, így az állat-egészségügyi szolgálat a kérődzők szállításánál - a kedvező laboratóriumi eredmények birtokában - már az enyhébb szabályok szerint fog eljárni.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban továbbtartási céllal is lehetségessé válik a védőkörzetből megfigyelési körzetbe vagy mentes területre, illetve megfigyelési körzetből mentes területre történő szállítás, ha 2014. december 3-ától számítva:

 

  • legalább 14 nap eltelt és az ezt követően vett vérminta virológiai vizsgálata negatív eredményre vezetett,

vagy

 

  • legalább 28 nap eltelt és  az ezt követően vett vérminta szerológiai  vizsgálata negatív eredményre vezetett.

Az állattartóknak fentieket igazolnia kell, belföldi szállítás esetén az élőállatok továbbtartásra történő szállításához készült kiegészítő igazoláson, míg másik uniós tagországba, vagy harmadik országba történő kiszállítás esetén a szállítmányt kísérő állategészségügyi bizonyítványban.

A NÉBIH a betegség újbóli megjelenésére felkészülve tavasszal széles körű vakcinázást tervez.  A legmegfelelőbb vakcinázási stratégián a szakemberek dolgoznak.

A kéknyelv betegséggel kapcsolatos bővebb információk elérhetőek a NÉBIH honlapján.


Friss hírek

2024. február 29, csütörtök

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtöttük a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Tovább >

2024. február 28, szerda

Már most érdemes védekezni a mezei pocok ellen

Több vármegyében erősen elszaporodtak tél végére a mezei pockok. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a földhasználók figyelmét: kiemelten fontos, hogy késlekedés nélkül felmérjék a kártevő népességét a táblákon és azok környezetében. Az időben megtett védekezéssel csökkenthető a kártétel, melyhez többféle készítmény és felhasználási forma is a gazdák rendelkezésére áll.

Tovább >