null December 18-tól élesedő fejlesztések a szarvasmarha ENAR rendszerben

December 18-tól élesedő fejlesztések a szarvasmarha ENAR rendszerben

2019. december 18, szerda

Befejeződött két, a szarvasmarha ENAR rendszert érintő fejlesztés. 2019. december 18-tól a borjúbejelentések és módosítások során a korábbi 10 helyett már 22 színből választhatnak a bejelentők. Emellett lehetővé vált az egyedek tömeges, elektronikus adatbejelentése is közvetlenül a „webENAR” felületén.

Bővülő színválaszték

A borjúbejelentések során a megfelelő szín kiválasztását úgynevezett színkódok segítik, amelyek két numerikus karakterből állnak, hasonlóan a fajtakódokhoz. Az új színkódokat a Nébih az adott fajta törzskönyvezését végző tenyésztő szervezetekkel és tenyésztési kérdésekben elismert tudományos szakemberekkel együttműködve alakította ki. Ennek megfelelően például a magyar szürke fajtához csak a szürke szín választható ezután, míg a különböző ezüst színváltozatok csak a murray grey fajtánál használhatóak.

A színkódok használata december 18-tól élesedik, azonban, figyelembe véve, hogy az érintettek akár több száz megrendelt szabad füljelzővel rendelkezhetnek, a füljelzőkhöz csatolt „2010 – Szarvasmarha bejelentő lapok”-at 2020. április 30-ig szintén elfogadja a központi adatbázis.

A füljelző gyártó vállalkozások – készletüknek megfelelően – fokozatosan vezetik be a 2010-es bizonylat utódját, a „2045 – Szarvasmarha bejelentő lapot”. Az átmeneti időszakban, azaz 2020. április 30-ig, a 2010-es bizonylatot is elfogadja a hivatal. 2020. május 1-jétől azonban már kizárólag a 2045-ös bizonylattal lesz lehetőség a papír alapú borjúbejelentésre!

A módosításra szolgáló korábbi 2011-es bizonylatot a (szintén színkód megadására alkalmas) „2046 – Szarvasmarha bejelentő és módosító lap” váltja. A Nébih ENAR aloldalán (https://portal.nebih.gov.hu/enar) ezután már csak az új, 2046-os bizonylat letöltésére lesz lehetőség, azonban az átmeneti időszakban a hatóság még a 2011-es bizonylatot is elfogadja.

Mindezekkel párhuzamosan az ügyfélkapuval elérhető „webENAR”-on is új megnevezést kap a bejelentésre/módosításra használt űrlap. A korábbi 3111-es űrlap helyére az ún. 3146-os űrlap lép, amelyen egy legördíthető listából választhat színt a felhasználó.

Tömeges egyedbejelentés közvetlenül a „webENAR”-on

A másik jelentős fejlesztés szintén a borjúbejelentéseket érinti. Azon, főleg nagyüzemi telepek, amelyek telepirányító szoftvert használnak, a született vagy importált egyedek adatait .inp formátumban is legyűjthetik. Az egyedek csoportos bejelentése jelenleg ezen fájl e-mailes beküldésével történik. A Nébih – az e-mailes küldés bizonytalanságának kiküszöbölése érdekében – lehetővé tette, hogy a regisztrált felhasználók a „webENAR”-on XML formátumban feltölthessék/betallózhassák a bejelentésre szánt egyedek adatait a központi adatbázis felé. Megvalósult tehát az autentikált csatornán történő, tömeges elektronikus adatbejelentés.

Amennyiben a feltöltött XML fájl valamelyik sora hibás, arról a központi adatbázis e-mailen hibaüzenetet küld a felhasználónak. Fontos, hogy az értesítő csak tájékoztatásra szolgál, adatjavításra nem alkalmas! A hiba az adott sor módosítása utáni ismételt feltöltéssel javítható.

2020. április 30-ig mind az e-mailes, fájl csatolással történő bejelentés, mind pedig az XML feltöltési lehetőség a felhasználók rendelkezésére áll. 2020. május 1-jétől azonban tömeges, elektronikus bejelentésre már csak az XML verziót fogadja el a központi adatbázis. Az új fájlformátum türelmi időn belüli élesítéséről az adott telepirányító szoftver fejlesztői tudnak pontos információt adni.

A változásokról, fejlesztésekről részletes tájékoztatást a Nébih ENAR aloldalán (https://portal.nebih.gov.hu/enar) elérhető szerepkörös útmutatókban, valamint a telepirányító szoftvert fejlesztőknek szánt útmutatóban (pl. színkódok jegyzéke, XML fájformátum, illetve annak feltöltési menete) olvashatnak.

A felhasználók kérdéseikkel az ENAR ügyfélszolgálat munkatársaihoz fordulhatnak a 06-1-336-90-50-es telefonszámon, illetve az enarufsz@nebih.gov.hu e-mail címen.

Friss hírek

2024. február 20, kedd

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.02.20.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. február 15, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.02.15.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >