null CCMAS

CCMAS

A CCMAS az élelmiszerláncot érintő általános kérdésekkel foglalkozó, ún. horizontális szakbizottságok közé tartozik.

Fő feladata a Codex előírások teljesülését vizsgáló módszerek megfelelőségének értékelése, a szakértelem biztosítása az analitikai és mintavételi módszereket érintő különböző kérdésekben.

A CCMAS útmutatóit és szabványait az alábbiakban soroljuk fel:

 • CAC/GL 27-1997 Guidelines for the Assessment of the Competence of Testing Laboratories Involved in the Import and Export Control of Food
 • CAC/GL 28-1995 Food Control Laboratory Management: Reccomendations
 • CAC/GL 37-2001 Harmonized IUPAC Guidelines for the Use of Recovery Information in Analytical Measurement
 • CAC/GL 49-2003 Harmonized IUPAC Guidelines for Single-Laboratory Validation of Methods of Analysis
 • CAC/GL 50-2004 General Guidelines on Sampling
 • CAC/GL 54-2004 Guidelines on Measurement Uncertainty
 • CAC/GL 64-1995 Protocol for the Design, Conduct and Interpretation of Method Performance Studies
 • CAC/GL 65-1997 Harmonized Guidelines for Internal Quality Control in Analytical Chemistry Laboratories
 • CAC/GL 70-2009 Guidelines for Settling Disputes on Analytical (Test) Results
 • CAC/GL 72-2009 Guideline on Analytical Terminology
 • CAC/GL 74-2010 Guidelines on Performance Criteria and Validation of Methods for Detection, Identification and Quantification of Specific DNA Sequences and Specific Proteins in Foods
 • CAC/GL 83-2013 Principles for the Use of Sampling and Testing in International Food Trade
 • CODEX STAN 228-2001 General Methods of Analysis for Contaminants
 • CODEX STAN 231-2001 General Methods for the Detection of Irradiated Foods
 • CODEX STAN 234-1999 Recommended Methods of Analysis and Sampling
 • CODEX STAN 239-2003 General Methods of Analysis for Food Additives

 

A CCMAS jelenleg folyó munkái:

Revision of the Guidelines on measurement uncertainty (A mérési bizonytalanság útmutatójának átdolgozása)

A CAC/GL 54-2004 útmutató 2004-ben készült. Az átdolgozásához született egy módosítás-tervezet a 2016-os ülésen, ami alapot szolgáltat a teljes átdolgozáshoz. A 2017. ülésre a munkacsoport projekt dokumentumot készít, melynek jóváhagyásával megindulhat majd az útmutató tényleges átdolgozása. A munkacsoporthoz itt lehet csatlakozni (szept 30.):

http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/e-working-groups/detail/en/c/892801/

(A további munkacsoportokhoz való csatlakozási lehetőségek leghamarabb az év vége felé nyílnak meg.)

 

Biological methods criteria (Biológiai módszerek teljesítménykövetelményei)

2015-ben hosszú vita volt a bizottságban arról, hogy a kéthéjú puhatestűek szabványában a tengeri biotoxinok meghatározására az AOAC 959.08 egér etetési teszt besorolása 3. vagy 4. Számos ország támogatta volna a magasabb, 3. besorolást, azonban a szabályok ezt nem teszik lehetővé. A vita egyik lehetséges megoldásaként alakult egy munkacsoport az ún. biológiai módszerek teljesítménykövetelményeinek meghatározására.

A munkacsoport feladatmeghatározása szerint biológiai módszer alatt azokat az analitikai módszereket értik, melyek analitikai indikátorként használnak fel élő szervezeteket vagy azok részeit, pl. bakteriális növekedést vitaminok meghatározására, állatetetéses biotesztet toxinok meghatározására. Nem tartozik ide a PCR, enzimes és ELISA módszerek.

A Codex eljárási kézikönyvének (Procedural Manual) leírása nem teszi lehetővé az egérteszt magasabb besorolását, azonban több oszágban az egérteszt az elsődleges módszer a toxinok meghatározására.

A módszerek típusai:

I. típus - Definiáló módszerek: Olyan módszer, mely olyan értéket ad eredményül, melyet kizárólag az adott módszer tud adni, és definíció szerint az egyetlen módszer, mellyel az elfogadható érték megállapítható.

Például: Howard penész szám, Reichert-Meissl szám, szárítási veszteség, sűrűség alapú sótartalom

II. típus – Referencia módszerek: Az egyetlen kijelölt referencia módszer abban az esetben, amikor az I. típusú módszerek nem alkalmazhatók. A III. típusú módszerek közül kell kiválasztani. Vitás esetekben és kalibrálási célra ajánlott módszer.

Például: Potenciometriás módszer halidok meghatározására

III. típus – Alternatív jóváhagyott módszerek: Olyan módszer, mely megfelel a CCMAS által az ellenőrzésre, felülvizsgálatra vagy szabályozási célra alkalmazandó módszerekre meghatározott teljesítménykövetelményeknek.

Például: Volhard módszer vagy Mohr módszer a kloridok meghatározására

IV. típus – Kísérleti módszer: Hagyományosan alkalmazott vagy újabban bevezetett módszer, melynek a CCMAS általi elfogadáshoz szükséges teljesítményparamétereit még nem állapították meg.

A munkacsoportban két év elteltével sem alakult ki javaslat a biológiai módszerek teljesítménykövetelményeivel kapcsolatban, azonban az érintett országok nagyon fontosnak tartják a témát, ezért további egy évig folytatódik a munka, melyben meghatározzák, hogy melyik teljesítménykövetelmény nem alkalmazható és más követelményeket javasolnak a Codexben már elfogadott biológiai módszerekkel kapcsolatosan.

 

Revision of CODEX STAN 234 / review and update of CODEX STAN 234 (CODEX STAN 234 szabvány felülvizsgálata)

A CODEX STAN 234 szabvány tartalmazza az analitikai és mintavételi módszereket, melyek a Codex előírások ellenőrzésére elfogadottak. A növényvédőszer maradékok, állatgyógyászati szermaradékok és a mikrobiológiai minőség ellenőrzésére alkalmas módszerek más szabványokban találhatók.

Mivel a szabványban található módszerek jóváhagyása óta sok esetben évek teltek el, ezért felülvizsgálatuk, valamint erre vonatkozó eljárás megléte szükségessé vált. A szabvány Codex szabványoknak megfelelő formai átalakítása is szempont. Az a tény, hogy több módszer a termékszabványokban is megtalálható (gyakran nem egységes hivatkozással), szintén szükségessé tette a módszerek nyilvántartásának alapos áttekintését, egységesítését, erre eljárás kialakítását.

A Főbizottság jóváhagyta a CCMAS javaslatát arról, hogy a jövőben az összes módszer (kivéve a növényvédőszer maradékok, állatgyógyászati szermaradékok és a mikrobiológiai minőség ellenőrzésére jóváhagyott módszerek) egy szabványban (CODEX STAN 234) legyenek megtalálhatók. A CODEX STAN 234 felülvizsgálata folyamatosan napirenden lévő téma a CCMAS-ban.

 

Revision of the Guidelines on Sampling (Mintavételi útmutató felülvizsgálata)

A CAC/GL 50-2004 útmutatót 2004-ben véglegesítették. Ezt követően többször, végül a CCMAS 2016. évi ülésén is vita volt arról, hogy a dokumentum nehezen érthető, és szükség lenne egy közérthetőbb útmutatóra. A munkacsoport jelenleg egy projekt dokumentum elkészítésével foglalkozik, mely tartalmazza majd a mintavételi útmutató szükséges módosításait és időrendjét. A projekt dokumentum jóváhagyását követően indulhat majd a munka az útmutató módosítására.


Friss hírek

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.02.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)