null Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal tudományos véleménye az élelmiszerekben és takarmányokban jelenlévő citrininnel kapcsolatban

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal tudományos véleménye az élelmiszerekben és takarmányokban jelenlévő citrininnel kapcsolatban

2014. szeptember 25, csütörtök

Az Európai Bizottság felkérésére az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal tudományos véleményben foglalta össze a citrininnel kapcsolatos irodalmi adatokat és vizsgálati eredményeket (a vegyület kémiája, meghatározási módszerei, előfordulási szintjei élelmiszerekben és takarmányokban, toxikológiai jellemzői, hatásmódja, káros hatásai, stb.), és ezek alapján értékelést végzett.

A citrinin egy mikotoxin, amelyet számos - az Aspergillus, Penicillium, Manascus nemzetségbe tartozó - faj termel. Általában a termények betakarítása után keletkezik, és elsősorban a tárolt gabonafélékben fordul elő, de megtalálható más növényi eredetű élelmiszerekben (babok, gyümölcsök, gyümölcs- és zöldséglevek, fűszerek), továbbá egyes tejtermékekben is. Élelmiszerekben és takarmányokban egyaránt a citrinin más mikotoxinokkal (gabonaszemekben OTA-val; gyümölcsökben, gyümölcs- és zöldséglevekben patulinnal) együttes előfordulását észlelték.

A citrinin vesetoxikus hatású, és NOAEL értéke 20 µg/testtömeg kilogramm/nap, mely értéket patkányokon végzett 90-napos toxicitási tanulmány során határozták meg. A vegyület hőre érzékeny.

A rendelkezésre álló előfordulási adatok nem voltak megfelelőek az étrendi bevitelbecslés elvégzéséhez. Az EFSA szakbizottsága szerint nagy a bizonytalanság a kockázatbecslésben, több adat szükséges mind a citrinin toxicitásának, mind az élelmiszerekben és takarmányokban való előfordulásának vonatkozásában.


Friss hírek

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.02.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >