null Az érlelt hús nem kockázatosabb, mint a friss hús

Az érlelt hús nem kockázatosabb, mint a friss hús

2023. január 23, hétfő

Az érlelt hús nem jelent további kockázatot a friss húshoz képest, amennyiben ellenőrzött körülmények között érlelik – állapították meg az EFSA szakértői nemrégiben közzétett tudományos szakvéleményükben.

A hús érlelése olyan folyamat, amelynek során a mikrobák és az enzimek lebontják a kötőszövetet, ezáltal puhává teszik a húst, és gazdagabb ízt adnak neki. Ez két fő módszerrel valósítható meg: nedves érlelés és száraz érlelés útján.  A nedves érlelést vákuumcsomagolásban tárolt és hűtött marhahús, sertéshús, valamint bárány esetében használják, míg a szárazon érlelt marhahúst csomagolás nélkül hűtik; ezért érdemes az így keletkezett száraz felületet elkészítés előtt eltávolítani.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az élelmiszeripar és az éttermek körében az érlelt hús népszerűsége nőtt, de mindeddig hiányosak voltak a biztonságos fogyasztásáról szóló ismeretek. Az EFSA szakvéleménye hozzájárul e hiányosság pótlásához, és szilárd tudományos alapot biztosít az élelmiszeripari vállalkozók számára a biztonságos érlelt hús előállításához.

Az EFSA szerint nincsenek további kockázatok, feltéve, hogy a tudományos véleményben meghatározott idő és hőmérséklet meghatározott kombinációját betartják az érlelési folyamat során. A szárazon érlelt hús esetében azt javasoljuk, , hogy az érlelési folyamat során a felület hőmérséklete ne haladja meg a 3 °C-ot. Magasabb hőmérsékleten ugyanis a szárazon érlelt hús felületén penészgomba szaporodhat, és e penészgombák egy része természetes mikotoxinokat – mérgező vegyületeket – termel, amelyek káros hatással lehetnek az egészségre.

A téma iránt érdeklődőknek ajánljuk az alábbi cikkünket: 
https://www.efsa.europa.eu/en/news/aged-meat-not-riskier-fresh-meat


 


Friss hírek

2023. június 7, szerda

Még két hét áll rendelkezésre a Nébih ÁDI szervezte jártassági vizsgálat eredményének beküldésére

Az állategészségügyi vizsgálatokat végző magánlaboratóriumok számára szervezett a Nébih állategészségügyi diagnosztikai igazgatósága jártassági vizsgálatokat 2023 első félévére. A résztvevő laboratóriumoknak szűk két hét áll rendelkezésére az eredmények leadására.

Tovább >

2023. június 7, szerda

Szemléletformálás és játék az Élelmiszerbiztonsági Világnapon

2023-ban „Az élelmiszer-szabványok életeket mentenek” kulcsüzenetre épül az Élelmiszerbiztonsági Világnap. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a június 7-i alkalomra társadalmi célú kampányt indított. A kampány edukatív részében a lakosság rövid szemléletformáló videók formájában ismerheti meg a FAO élelmiszer-szabványokkal kapcsolatos üzeneteit, valamint a legfőbb hazai élelmiszeripari szabálygyűjtemény, a Magyar Élelmiszerkönyv rendeltetését. Sőt az elmúlt napokban nem maradtak elfoglaltság nélkül a játékos kedvűek sem, akik a Nébih közösségi média felületein tehették próbára élelmiszerbiztonsági ismereteiket.

Tovább >