null Április közepétől megszűnnek a Magyarországon kijelölt nyilvános ellenőrző pontok a harmadik országból származó nem állati eredetű termékeknél

Április közepétől megszűnnek a Magyarországon kijelölt nyilvános ellenőrző pontok a harmadik országból származó nem állati eredetű termékeknél

2024. április 4, csütörtök

2024. április 15-től a Csongrád-Csanád vármegyében található Röszke Közúti Határátkelő (Országhatár 1.) és a szegedi Zoll Platz Kft., mint nyilvános ellenőrző pontok megszűnnek, ezért a harmadik országból származó nem állati eredetű termékek ellenőrzését tovább nem végzik (KEBO-D/CHED_D). A megszüntetésüket követően nem lesz olyan nyilvános ellenőrző pont Magyarországon, amely mindenki számára elérhető. Röszke határállomásként továbbra is fogadja az ellenőrzés-köteles termékeket. A Zoll Platz Kft. (Szeged) egyéb tevékenységeit a megszüntetés nem érinti.

Az intézkedés azokat az Európai Unió jogszabályai által előírt, harmadik országból származó nem állati eredetű termékek (felhasználási cél: élelmiszer) behozatalát érinti, amelyek az alábbi jogszabályok hatálya alá tartoznak:
(EU) 2019/1793 végrehajtási rendelet;
(EU) 2020/1158 végrehajtási rendelet;
(EU) 2015/949 végrehajtási rendelet; 
2011/884/EU végrehajtási határozat.
 
Jelen intézkedés a Magyarországon kijelölt, másik két ellenőrző pontra nem vonatkozik. A cégek saját szállítmányaikat változatlanul fogadhatják, és a jogszabályokban előírt hatósági ellenőrzések is lefolytatásra kerülnek. 
A magyarországi ellenőrző pontok jegyzéke portálunkon érhető el:  https://portal.nebih.gov.hu/-/ellenorzo-pontok-magyarorszagon


Friss hírek

2024. július 11, csütörtök

Jól szerepeltek a Futball EB szurkolói zónás vendéglátói a nyári szezonális ellenőrzésen

A Futball EB első két hetében 133 vendéglátó egységet és több mint 500 alkoholos italt ellenőriztek a szurkolói rendezvényeken az élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek. Az ellenőrzések döntő többsége pozitív eredménnyel zárult. A hatóságok mindössze 6 esetben indítottak eljárást és 255 000 Ft bírságot szabtak ki, a vizsgált alkoholos italok közül pedig csupán 10 liter lejárt minőségmegőrzési idejű, hibás borászati terméket vontak ki a forgalomból.

Tovább >

2024. július 10, szerda

Csütörtöktől már az egész országra kiterjed a tűzgyújtási tilalom

Az egész országot sújtó kánikula miatt a hatóságok 2024. július 11-től Magyarország teljes területén tűzgyújtási tilalmat hirdetnek. Ennek értelmében csütörtöktől tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

Tovább >