null Amit a bőrcsomósodáskórról tudni kell

Amit a bőrcsomósodáskórról tudni kell

2016. április 22, péntek

Amit a bőrcsomósodáskórról tudni kell.

Kórokozó, terjedés

A betegséget a Capripoxvirus nemzetségbe tartozó bőrcsomósodáskór-vírus (Lumpy skin disease virus, LSDV) okozza. A betegség elsődlegesen vérszívó ízeltlábúakkal (vektorokkal) terjed (pl.: szúnyogok, legyek vagy kullancsok) melyek fertőzött állatok vérével táplálkoztak. Ritka esetekben állatról-állatra is terjedhet a betegség, például a fertőzött állatokról leváló pörkkel, nyállal, orrváladékkal, tejjel vagy ondóval. Nem zárható ki a fertőzött nyállal szennyezett takarmány vagy víz felvételével történő fertőződés sem. A meleg és nedves idő kedvez a betegség terjedésének, ugyanis ilyenkor megnő a terjesztésben szerepet játszó rovarok aktivitása.

Tünetek

A betegség tünetei lehetnek enyhék vagy súlyosak, fiatal állatokban a betegség általában súlyosabb tüneteket okoz. Az állatok lázasak, levertek és étvágytalanok lesznek. Szemük és orruk körül váladék jelenhet meg és előfordulhat súlyvesztés, valamint tehenekben a tejtermelés csökkenése.

A legszembetűnőbb elváltozás, hogy az állatok testén 2 – 5 cm átmérőjű csomók jelennek meg a fejen, nyakon, háton, lábakon, tőgyén és farok tájékán. Ezek a csomók idővel elhalnak és hegek maradnak vissza. A végtagok vizenyőssé válása miatt az állatok nem szívesen mozognak.

Gyakori szövődmény a tüdőgyulladás és a tőgygyulladás. Előfordulhat vetélés, méhen belüli fertőződés valamint átmeneti vagy végleges terméketlenség is.

Lehetséges gazdasági károk

A bőrcsomódosáskór komoly közvetlen és közvetett gazdasági károkat okozhat. Tejtermelés csökkenést, bőrben okozott kárt és a betegség miatti szövődményeket. A veszteség akár 40 – 60 % is lehet. Ezért kiemelten fontos a betegség mielőbbi felismerése és terjedésének a megakadályozása.

Közvetett gazdasági kár az adott régióra kiszabott Európai Uniós (élőállat és termék kivitelének) korlátozásból fakad. Ennél súlyosabb kárt okozhat a 3. országokkal történő kereskedelem ideiglenes vagy tartós leállása mind régiós, mind országos szinten.

Felismerés, kezelés, megelőzés

A betegség gyanúja a jellemző tünetek alapján merül fel, de csak a fertőzött állatok közel fele mutat jellegzetes tüneteket. Ha az állattartóban felmerül a gyanú, akkor köteles haladéktalanul értesíteni az ellátó állatorvost vagy a területileg illetékes hatósági állatorvost. A fertőzöttség megerősítése viruskimutatásra irányuló módszerekkel lehetséges. A bőrcsomósodáskór terjedésének megelőzése érdekében abban a gazdaságban, ahol a betegséget megerősítették, a teljes szarvasmarha-állományt állami kártalanítás mellett le kell ölni. A hatóság járványügyi nyomozást végez, hogy kiderítse, hogy a kórokozó hogyan kerülhetett be az adott állományba, illetve merre terjedhetett tovább. Kiemelten fontos a leölt állatok tartási helyeinek alapos takarítása és fertőtlenítése.

A betegség kitörése körül védő- és megfigyelési körzeteket kell kialakítani. Az állatok és állati eredetű termékek kivitelének tilalmával az intézkedés fő célja a lehetséges új fertőzések, kitörések mihamarabbi megtalálása és a betegség terjedésnek megakadályozása, így a szarvasmarha-állományok védelme.

A betegség ellen rendelkezésre áll védőoltás (vakcina), de tagállami használata csak a betegség kitörése esetében és Európai Bizottság jóváhagyásával lehetséges. A görög bőrcsomósodáskór járvány leküzdéséhez a görög hatóság engedélyt kapott, hogy a hagyományos intézkedések mellett megkezdje az állatok vészvakcinázást a betegséggel sújtott régiókban, így védekezve mind a saját, mind a többi tagállam szarvasmarha állományainak fertőződése ellen.

Mivel vérszívó ízeltlábúakkal terjedő betegségről van szó, a betegség megelőzését segítheti az állatok szúnyog és légy elleni szerekkel történő kezelése, de ez az intézkedés önmagában a betegség terjedését csak lassítja.

Közegészségügyi kockázatok

A bőrcsomósodáskór a szarvasmarhákat betegíti meg, emberre nem jelent semmilyen veszélyt sem a fertőzött állat, sem a fertőzött állatokból előállított élelmiszer.

Kérjük, hogy amennyiben bőrcsomósodáskórra gyanakszik, haladéktalanul értesítse szolgáltató állatorvosát vagy közvetlenül az illetékes hatósági állatorvost! 


Friss hírek

2023. szeptember 19, kedd

Faanyag nyomon követéséhez alapvetően szükséges adatok

A tűzifaszezon közeledtével a faanyag útjának nyomon követése a kitermelés helyétől egészen a kandallóig egyre fontosabb minden érintett szereplő számára. A faanyag kereskedelmi lánc szereplők felügyeletét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Erdészeti Igazgatósága, mint kijelölt erdészeti hatóság látja el. A Nébih ellenőrzései arra világítottak rá, hogy a feltárt hiányosságok, szabálytalanságok mögött mindig tetten érhető a faanyag nyomon követéséhez használt adatkörök, az azokból összeállított nyilvántartások elégtelensége. 

Tovább >

2023. augusztus 31, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2023.08.31.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >