null Tájékoztatás - A nyugat-európai E.coli járványos megbetegedéseket „görögszéna” mag okozhatta

Tájékoztatás - A nyugat-európai E.coli járványos megbetegedéseket „görögszéna” mag okozhatta

2011. július 7, csütörtök

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal legfrissebb megállapítása szerint egyiptomi eredetű „görögszéna” mag állhat a nyugat-európai E. coli fertőzések hátterében. A „görögszéna” gyógy- és fűszernövény, de csíráztatott módon is fogyasztható. Laboratóriumi vizsgálattal alátámasztott bizonyíték egyelőre nincs, de a járványügyi vizsgálatok közös forrásként tárták fel az egyiptomi eredetű „görögszéna” magot. A biztonság kedvéért Európában a hatóságok visszavonják az Egyiptomból származó valamennyi „görögszéna” mag tételt.

Az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett információk alapján Magyarországra eddig három alkalommal érkezett néhány kilogramm a kérdéses „görögszéna” mag tételből, a RASFF értesítése szerint azonban egyik sem volt szennyezett a baktériummal.

A legnagyobb biztonságra törekedve a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszerlánc-biztonságot felügyelő munkatársai minden esetben azonnal ellenőrizték a bejelentéseket és megtették a szükséges lépéseket. A raktárban fellelhető árut zárolták, vizsgálják, és a cégeket utasították, hogy az érintett tételeket vonják vissza a forgalomból.


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >