null A krizantém nem csak temetővirág

A krizantém nem csak temetővirág

2021. október 26, kedd

Európa szinte minden országában szokás, hogy Mindenszentek ünnepén és a halottak napján meglátogatjuk szeretteink sírját, mécsest gyújtunk, és pár szál virággal adózunk emléküknek. A temetőket ilyenkor a mécsesek illatával vegyülő krizantémillat lengi be. Egy 2020-ban megjelent írás szerint évente 20 millió szál krizantémot visznek ki Magyarországon a sírokra. Kedves szokás ez, és sokan vagyunk, akiknek a szívéhez nőtt ez a csodálatos virág.

A krizantém (Chrysanthemum, népiesen: krizantén) egy 37 fajt számláló, az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó nemzetség. A név görög származású, és aranyvirágot jelent.  
A krizantémoknak az ókor óta jelentős kultuszuk van a Távol-Keleten, amely a művészetekben is megjelenik. Kínában az ősz jelképe és külön ünnepe van. A koreai művészetben a „négy nemes növény” egyike, a szilva, az orchidea és a bambusz mellett, de Japánban is nagy megbecsülésnek örvend a „kiku”-nak nevezett krizantém.
A temetők krizantémja az évelő növények közé tartozik, de a nemzetségben akadnak egynyári dísznövények és félcserjék is.
A növény nem kedveli a meleget, és a 30 fok feletti hőmérséklet már károsíthatja. Az őszi fajták általában októberben virágoznak mivel a virágok kialakulásához 13-14 óra sötétségre van szükség. Ezt a tulajdonságát „rövid nappalos” –nak nevezzük. Alapszínei a fehér és a sárga, de ma már számtalan színben megtalálható. Az őszi krizantémnak több mint 5000 változata (fajtája) ismert.  Az úgynevezett „szálas” krizantémnak jó a vázatartóssága, akár 2 – 3 hétig is eláll a vázában.  Növekedés szerint megkülönböztetünk vágott virágnak alkalmas és cserepes termesztésre szánt, jól elágazó, alacsony fajtákat. A virágtípus szerint is csoportosíthatjuk, ismerünk egyszerű, féltelt és telt virágú fajtákat, de a virágok mérete, a virágszirmok mérete és alakja, a középső rész (kög) csöves vagy sugárvirág-volta is meghatározó. Ki ne hallott volna a pókhálós szirmú, a pompon, a gömb, félgömb, sugár, ernyő, japán, és margaréta típusokról, valamint a tüneményes anemone virágformáról. A leggyakrabban azonban csak nagy virágú vagy sokvirágú krizantémokról beszélünk. Ez utóbbinak a törpe, gömbös formájú fajtái az úgynevezett „multiflora” fajtakörbe tartoznak. A krizantémok nemesítése ma is gőzerővel folyik. A legnagyobb kuriózumnak egy Japánban előállított kék színű krizantém számít, amelyet géntechnikai eljárással állítottak elő (ez a szín különleges, és a természetes nemesítés útján nem előállítható). 
Bár ez a fajta állítólag még nem került a termesztésbe, a Nébih célkeresztbe vett, és a krizantém szaporítóanyagok GMO-vizsgálatát a 2022 évre betervezte.

A szakirodalom szerint hazánkban 3000 család foglalkozik országszerte krizantémtermesztéssel, akik közül mintegy 800 család lehet nagybani termesztő. A termesztés leginkább Kecskemét, Nyíregyháza, Dabas környékén folyik. A krizantémot hajtásdugványról szaporítják. A szaporítóanyagok jelentős részét Nyugat-Európából hozzák be a Nébih-nél regisztrált szaporítóanyag nagykereskedő cégek, ezek többnyire gyökeres dugványok, de hazánkban vannak olyan szaporítóanyag-termesztők is, akik az előbbi útvonalon beszállított anyanövényekről, maguk szedik a hajtásdugványokat és gyökereztetnek meg, vagy gyökér nélküli, úgynevezett „sima” dugványokat gyökereztetnek meg a termesztőberendezéseikben, hogy aztán értékesítsék azokat a hazai krizantém-termesztőknek.
A szaporítóanyag-nevelés és a virágtermesztés kritikus pontja a növényvédelem, mivel a krizantém élénken reagál számtalan vírusra, baktériumra és sok gombabetegsége van, amelyek közül legjelentősebb az úgynevezett „fehér rozsda”. Károsítják az atkák, a levéltetvek, a tripsz, a levélfonálférgek és a poloskák is. Magyarországon a Chrysanthemum indicum fajt termesztik, főleg november 1-re időzítve. A szabadban tartott növényeket az első fagy elviheti, ezért a házikertekben éjszakára takarni szokták.
A krizantémok között számtalan olyan fajtatípus van, amely nem csak temetői dísznek, de év közben, vázába, csokorba, koszorúba kötve is alkalmazható, ennek csupán az szab gátat, hogy kegyeleti virágnak tartjuk. 
Gyönyörű virágai, kellemes illata és vázatartóssága miatt érdemes rá év közben is gondolnunk, úgy a virágboltosok sokkal több krizantémot mernének beszerezni.  

Amennyiben a krizantémmal és annak szaporítóanyagával kapcsolatos kérdése merülne fel, írjon nekünk az mgei@nebih.gov.hu email címre.


Friss hírek

2024. június 5, szerda

Csaknem 1 milliárd forintból fejleszt, majd oktat fajtakísérleti és fajtakitermesztő állomásain a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 984,73 millió forint vissza nem térítendő támogatásból korszerűsíti fajtakísérleti és fajtakitermesztő állomásainak infrastruktúráját Monorierdőn, Pölöskén, Székkutason és Tordason. A hatóság többek között új erőgépek, betakarítógép, kertészeti eszközök és meteorológiai állomások beszerzésére fordítja a támogatás összegét. A bemutatóüzemek fejlesztése során elért eredményeket elméleti és gyakorlati előadásokból álló programokon mutatják be a szakemberek.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >