Leírás
Az Escherichia coli
(röviden E. coli) baktérium törzsei általában a
melegvérű állatok és az ember normál bélflórájának
természetes baktériumai, ahol fontos szerepet töltenek
be; részük van vitaminok (K2, B) termelésében, és
jelenlétükkel általában gátolják más, kórokozó
mikroorganizmusok elszaporodását. A legtöbb E. coli
törzs hasznos, szervezetünk működéséhez feltétlenül
szükséges. Néhány, kívülről a szervezetbe bejutó
E.coli törzs azonban megbetegítő tulajdonsággal
rendelkezik; olyan méreganyagokat termelhet, amelyek
az emberben bélrendszeri gyulladást és súlyos
szövődményeket okozhatnak.
A shigatoxin-termelő
Escherichia
coli (röviden STEC ) fertőzés tünetei
hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely
esetenként véres is lehet. Esetenként előfordulhat
hányinger, hányás és láz is. A legtöbb beteg egy-két héten
belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses
vastagbélgyulladást, vérzékenységgel és vérrögképződéssel
járó ún. trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP), vagy
vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát
(HUS) is.
Amennyiben az
elfogyasztott élelmiszer élő shigatoxin termelő
baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a
fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül
jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap.