Veszélyzóna

Vissza

Részletes információk

Yersiniosis, yersiniózis
mikrobiológia
élelmiszer eredetű megbetegedés

A betegség kórokozója a Yersinia enterocolitica és Y. pseudotuberculosis baktériumok, melyek fő közvetítői az állatok, ritkán az ember. A patogén Y. enterocolitica esetén a sertés a fő fertőző forrás; gyakori a tünetmentes kórokozó-hordozás, különösen a téli hónapokban. A Y. pseudotuberculosis széles körben elterjedt, számos madár- és emlősfaj, főleg a rágcsálók és kisemlősök körében. A kórokozó fertőzött vízzel, élelmiszerekkel, valamint a fertőzött állatokkal vagy emberrel történő kontaktus révén terjed. A betegség lappangási ideje 3-7 nap, általában 10 napnál kevesebb.

A Yersinia enterocolitica elsősorban gyomor-bélrendszeri gyulladást okoz, az esetek 10-30%-ában véres hasmenés jelentkezik. A Y. pseudotuberculosis ezzel szemben elsősorban akut hasi nyirokcsomó-gyulladást okozva a vakbél tájékán erős fájdalmat vált ki, ami idősebb gyerekeknél és felnőtteknél a vakbélgyulladás irányába tereli a gyanút. A Y. pseudotuberculosis fertőzés legsúlyosabb formája a vérmérgezés (septicaemia).

A kórokozó a széklettel a tünetek fennállásáig ürül, rendszerint 2-3 hétig. Kezeletlen esetekben a kórokozó-ürítés 2-3 hónapig is eltarthat.

A lakosság megfelelő oktatása, a hús- és élelmiszer-kezelés higiénés szabályainak betartása; nyers sertéshús fogyasztásának mellőzése; vadon élő és háziállatok nyúzása, etetése után kézmosás; az állat-egészségügyi szabályok betartása a megelőzés része.

A yersiniosis hazánkban 1998 óta jelentendő megbetegedés.

További információk: