Leírás: Az ásványolaj-szénhidrogének főként nyersolajból származó vegyületek, de szintetikus úton is előállíthatóak szénből, földgázból vagy biomasszából. Az ásványolaj-szénhidrogének bekerülhetnek az élelmiszerekbe környezetszennyezés útján, de bejuthatnak a betakarítás vagy az élelmiszer-feldolgozás során alkalmazott gépek kenőanyagaiból, technológiai segédanyagokból, élelmiszer-adalékanyagokból és az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokból (pl. papír, karton) is. 2012-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) arra a következtetésre jutott, hogy az ásványolaj-szénhidrogénekhez sorolható anyagcsoportok emberi egészségre gyakorolt potenciális hatásai igen eltérőek egymástól. Az ásványolajok aromás szénhidrogénjei genotoxikus rákkeltő hatást fejthetnek ki, az ásványolajok egyes telített szénhidrogénjei pedig az emberi szövetekben felhalmozódva májkárosodást okozhatnak. Az ásványolaj-szénhidrogének élelmiszer-minőségű termékeit olyan kezelésnek vetik alá, amitől minimálisra csökken aromás szénhidrogéntartalmuk. Az élelmiszerekben és az élelmiszerekkel érintkezésben használt anyagokban előforduló ásványolaj-szénhidrogének előfordulási szintjeinek nyomon követése ajánlott az Európai Unióban.
További információk: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32017H0084&from=HU https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2009.1387 https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2013.3073 https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2704 http://www.inchem.org/documents/jecfa/jeceval/jec_1655.htm