Veszélyzóna

Vissza

Részletes információk

deoxinivalenol (DON)
kémiai
mikotoxinok/Fuzárium-toxinok

A Fusarium penészgombák által termelt mikotoxinok közül a deoxinivalenolnak gyakorlati szempontból nagy jelentősége van.

Európában, így hazánkban is a kisszemű gabonafélékben (pl. búza, árpa, rozs, zab) leggyakrabban a DON toxin található, melynek nagymértékű szervezetbe kerülése a gazdasági állatoknál csökkent táplálékfelvételt és súlygyarapodást, valamint hányást idézhet elő, illetve hátrányosan befolyásolhatja az utódok növekedését. Az állatállomány fertőzésekkel szembeni fogékonyságát is növelheti.

Embereknél a nagy mennyiségben fogyasztott DON émelygést, hányást, néha hasmenést, hasi fájdalmat, fejfájást, szédülést okozhat. Különösen nagy mennyiségben immunrendszeri és vérképzőszervi panaszokhoz, elhalálozáshoz, állatok esetén elhulláshoz is vezethet.

A toxinból eltűrhető napi beviteli mennyiséget (amelyet a szervezet - akár naponta fogyasztva is - még várhatóan károsodás nélkül elvisel) állapítottak meg nemzetközi szervezetek. A különböző élelmiszerekben az EU-ban, így Magyarországon is maximálisan megengedhető toxin szinteket (határértékeket) rendelet írja elő.

További információk: