Veszélyzóna

Részletes információk

perklorát
kémiai
perklorát

A környezetben szennyezőként jelenlévő perklorát természetes forrásból és emberi tevékenységből is származhat. Természetes módon előfordul nitrát- és kálium-karbonát üledékeként, a légkörben keletkezve pedig bejuthat a talajba és a felszín alatti vizekbe. Emellett nitrát tartalmú műtrágyák használata következtében, valamint rakéta-hajtóanyagok, robbanószerek, tűzijátékok, stb. esetében használt ammónium-perklorát előállítása, használata, ártalmatlanítása és más ipari folyamatok nyomán keletkező szennyező anyagként is előfordul. Perklorát keletkezhet a víz fertőtlenítésére használt nátrium-hipoklorit lebomlása során is. A vizet, a talajt és a műtrágyákat tekintik az élelmiszerekben előforduló perklorát szennyezés potenciális forrásainak. Viszonylag magas átlagos perklorát előfordulási szinteket mértek szárított terményekben (tea, fűszerek, gyógynövények), a friss zöldségek közül a retekben, rukkolában, spenótban. A bevitel fontos forrásai a zöldségek és zöldség termékek, tej és tejtermékek, gyümölcsök és gyümölcs termékek. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos véleménye szerint a perklorátnak való krónikus étrendi kitettség aggodalomra adhat okot, különösen a lakosság azon, nagy mennyiséget fogyasztó, fiatalabb korcsoportjaiban, amelyekre enyhe vagy mérsékelt jódhiány jellemző. Ezen túlmenően lehetséges, hogy a rövid távú perklorát-expozíció aggodalomra ad okot az anyatejjel táplált csecsemők és a kevés jódot fogyasztó kisgyermekek esetében.

További információk: