Veszélyzóna

Részletes információk

mák alkaloidok
kémiai
alkaloidok

A mák alkaloidok (pl. morfin, kodein, tebain, noszkapin, papaverin) a mák növényben termelődő kábító hatású anyagok. Az érett mákszem már nem, vagy csak nagyon csekély mértékben tartalmaz alkaloidot, azonban a máktokból származó szennyeződésként az alkaloidok a mákszemekre kerülhetnek. A népi gyógyászatban régről ismert a mákfőzet nyugtató, altató hatása. Ma már tudjuk, hogy ezeket a hatásokat a mákban található alkaloidok okozzák. Több tanulmány utalt rá, hogy érzékeny embereknél a kereskedelemben kapható mák fogyasztása szédülést és bélrenyheséget okozhat, és a tünetek egyeznek a morfin toxikológiai hatásaival. A múltban több alkalommal fordultak elő mákos étel fogyasztásához köthető megbetegedések is. Míg az étkezési célra termesztett mák morfintartalma alacsony, a gyógyszeripari célra termesztett mákokat a minél magasabb alkaloid-tartalom elérésére nemesítették. A jogi szabályozás nem tiltja, hogy az ipari mák magja étkezési célra értékesíthető legyen, hatékony tisztítás után, amennyiben megfelel a mákmagok alkaloid tartalmára vonatkozó előírásoknak. A morfin és egyéb alkaloidok mosással szinte teljesen eltávolíthatóak. A darálás, sütés is jelentősen csökkenti a morfin-tartalmat, így a mákos sütemények kevésbé kockázatosak, mint a nyers darált mákkal készülő mákos tészta, nudli. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 10 μg/ttkg-ban (mely pl. egy 15 kg-os gyermek esetében 150 μg) állapította meg azt az értéket, amely várhatóan nem okoz egészségi hatást. Ennyi morfint a jogszabályi határértéknek még éppen megfelelő 30 mg/kg morfin-tartalmú mákból már 5 g tartalmaz. Fontos ezért a mákok alkaloid tartalmának minél alacsonyabb szintre csökkentése. A mákok alkaloid tartalmának alacsony szinten tartásában a mákfajták kiválasztásának, a jó termelési gyakorlatnak és a megfelelő tisztításnak van szerepe.

További információk: