null Új űrlappal válik egyszerűbbé a szőlőiskolai üzemeltetők ügyintézése

Új űrlappal válik egyszerűbbé a szőlőiskolai üzemeltetők ügyintézése

2024. május 16, csütörtök

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szőlőiskolát üzemeltetők figyelmét a hivatal honlapján elérhető új nyomtatványra. A Nébih a ‒ többpéldányos, papíralapú űrlap helyett használható ‒ elektronikus nyilvántartási lapot a termelők terheinek csökkentése érdekében hozta létre. A szőlőiskolában felhasznált szaporítóanyagokról szóló nyomtatványt az őstermelők postai úton is, a cégek és az egyéni vállalkozók pedig elektronikusan küldhetik be. A leltár és címkerendelés adatait július 31-ig, a szaporítási jelentés adatait viszont már május 20-ig várja a hivatal.

Az új, szaporítás és leltár jelentésére szolgáló, Nyilvántartási lap szőlőiskolához című űrlap a 4 példányos, papíralapú nyomtatvány helyett használható. Az Excel táblázatos nyilvántartási lap a papíralapú piros (szaporítási) és kék (leltár) jelentések lapjaként is szolgál, így mindig a megfelelő adattartalmú verziót kell beküldeni. A táblázat második lapfülén lévő részletes útmutató segíti az űrlap pontos és hiánytalan kitöltését.

Az Excelben kitöltött és nyomtatott lapokat az illetékes vármegyei kormányhivatalhoz tartozó szaporítóanyag felügyelőnek, valamint az éves szemle alkalmával a növényegészségügyi felügyelőnek is alá kell írnia és le kell pecsételnie. A Nébih részére az aláírt, lepecsételt lapokat a szaporítási jelentés adataival (1-7. oszlopig) május 20-ig, míg a leltár és a címkerendelés adatait (8-9. oszlop) július 31-ig kell megküldeni. 

A Nébih részére történő beküldés menete: a cégek és egyéni vállalkozók esetében e-Papíron keresztül szükséges intézni - ez esetben elég 1 példányt kinyomtatni, aláírni, felügyelőkkel aláíratni, lepecsételtetni. Az elektronikus ügyintézésre nem kötelezett, természetes személyek (őstermelők) a kitöltött és aláírt, lepecsételt űrlapokat postai úton is megküldhetik a megadott határidőig. Postai megküldés esetén 2 példányban kell kinyomtatni a lapokat, mivel a szőlőiskolai engedélyesnél maradó példány 10 évig megőrizendő! 

A Nyilvántartási lap szőlőiskolához c. űrlap letölthető a Nébih honlapjáról: https://portal.nebih.gov.hu/ugyintezes/noveny/nyomtatvanyok

A fenti felületen a Kertészeti Szaporítóanyag Felügyelet linkre kattintva, a Szőlő-Gyümölcs, ezen belül a Szőlőiskolai szaporítások cím alatt található a Nyilvántartási lap szőlőiskolához űrlap.

A Nébih felhívja a szőlőiskolai engedélyesek figyelmét, hogy a nyilvántartási lapokon nemcsak kötegben, hanem egyesével (pl. konténerben) is van lehetőség a forgalmazott szőlő gyökeres ültetési anyagra címkét rendelni a Nébih-től. Ez esetben a kötegméret oszlopba 1-et kell írni.

A cégeknek és az egyéni vállalkozóknak az elektronikus ügyintézés lehetőségét kell választaniuk. Az elektronikus beküldéshez a https://epapir.gov.hu/ felületen a beszkennelve vagy lefényképezve mentett, kitöltött és aláírt űrlapot kell becsatolni, és az alábbiak szerint megküldeni: Kertészeti szaporítóanyag TÉMACSOPORT, Szőlőiskolai szaporítási jelentés és leltárjelentés ÜGYTÍPUS, Nébih CÍMZETT kiválasztásával.
A cégkapus és ügyfélkapus beküldés kezdeményezhető a Nébih honlapjáról: https://upr.nebih.gov.hu/login is.

A hivatal felhívja az ügyfelei figyelmét, hogy az e-Papír felület segítségével ügyeiket egyszerűen, gyorsan és biztonságosan intézhetik, mivel a levelek és csatolmányaik közvetlenül a Nébih iktatórendszerébe érkeznek, amiről a levél küldője visszaigazolást is kap.
Ügyfélkapu nyitása bármelyik kormányablakban vagy akár online is kérhető: https://nyilvantarto.hu/hu/ugyfelkapu_regisztracio.

Az elektronikus ügyintézésre nem kötelezett természetes személyek (őstermelők) a kitöltött és aláírt űrlapokat postai úton is megküldhetik a megadott határidőig.
Postacím: Nébih MGEI KSZFO 1525 Budapest, Pf.: 30 

Az elektronikus kitöltés nem kötelező, papíralapú nyilvántartási lapokat továbbra is befogad és kiad a hivatal!
 


Friss hírek

2024. július 11, csütörtök

Jól szerepeltek a Futball EB szurkolói zónás vendéglátói a nyári szezonális ellenőrzésen

A Futball EB első két hetében 133 vendéglátó egységet és több mint 500 alkoholos italt ellenőriztek a szurkolói rendezvényeken az élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek. Az ellenőrzések döntő többsége pozitív eredménnyel zárult. A hatóságok mindössze 6 esetben indítottak eljárást és 255 000 Ft bírságot szabtak ki, a vizsgált alkoholos italok közül pedig csupán 10 liter lejárt minőségmegőrzési idejű, hibás borászati terméket vontak ki a forgalomból.

Tovább >

2024. július 10, szerda

Csütörtöktől már az egész országra kiterjed a tűzgyújtási tilalom

Az egész országot sújtó kánikula miatt a hatóságok 2024. július 11-től Magyarország teljes területén tűzgyújtási tilalmat hirdetnek. Ennek értelmében csütörtöktől tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

Tovább >