null Tajekoztatas a vetomag termesztoi igazolas hatosagi bizonyitvany kiallitasanak felteteleirol

Tájékoztatás a vetőmag termesztői igazolás (hatósági bizonyítvány) kiállításának feltételeiről

Tájékoztatás a vetőmag termesztői igazolás (hatósági bizonyítvány) kiállításának feltételeiről
2020. november 17, kedd

A vetőmag termesztői igazolást, vagyis hatósági bizonyítványt, a vetőmag termesztőnek állít ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatósága (Nébih MGEI).

A Nébih által vezetett szakrendszerben (VIGOR) szerepelnie kell az ügyfélnek vagy a cégnek, valamint kell rendelkeznie VIGOR- és partnerazonosítóval is. Amennyiben az ügyfél/cég korábban még nem állított elő vetőmagot, akkor a területileg illetékes megyei kormányhivatal vetőmag-és szaporítóanyag-felügyeleti osztályán érvényes vetésbejelentés beadásával, annak befogadásával, valamint rögzítésével veszik nyilvántartásba. Ha már szerepel a rendszerben, akkor ügyfélkapun keresztül kell kérelmet benyújtani a Nébih MGEI részére. A kérelemben fel kell tüntetni cég esetén annak pontos nevét és címét, valamint elérhetőségét; míg magánszemély esetén a természetes azonosító adatokat és elérhetőségét.
 
Hatósági bizonyítvány felhasználása
Cég esetében*: előhaszonbérleti jog ranghelyének megállapítása céljából
Magánszemély esetében**: elővásárlási jog és előhaszonbérleti jog ranghelyének megállapítása céljából
A hatósági eljárás illetékmentes.***

Ügyfélkapu jelenlegi elérhetősége:
epapir.gov.hu
Címzett: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Témacsoport: Egyéb
Ügytípus: Egyéb
A gyors és eredményes ügyintézés érdekében fontos, hogy a kérelmezők a levél szövegében megjelöljék a Nébih MGEI-t, továbbá hivatkozzanak a vetőmagtermesztői igazolásra.

Jogszabályi hivatkozások: 
*A hatósági bizonyítvány a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény 18. § (2) bekezdés d) pont
** 2013. évi CXXII. törvény 46. § (3) bekezdés d) pont
*** A növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok forgalomba hozataláról szóló 2003. évi LII törvény 26/A. §-a alapján

Friss hírek

Jelentés a 2022. évi kalászos vetőmaghelyzetről
2022. szeptember 16, péntek

Jelentés a 2022. évi kalászos vetőmaghelyzetről

A 2022. évi kalászos termesztést és a vetőmag-szaporítást is alapvetően meghatározta a csapadékhiány és a hőség. Egyes térségekben 2021 júliusa után nem esett számottevő csapadék a kalászosok vegetációs idejében. 2022-ben az egész tavasz és a nyár is rendkívül aszályos volt, főleg a Dunától keletre és gyakorlatilag csak a hűvösebb áprilisnak volt köszönhető, hogy nem sültek fel a kalászos vetések és így tudtak valamennyire termékenyülni a kalászok.

Tovább >

Elegendő és jó minőségű kenyérgabona-vetőmag termett 2021-ben a magyar földeken
2021. szeptember 27, hétfő

Elegendő és jó minőségű kenyérgabona-vetőmag termett 2021-ben a magyar földeken

Aratás után hagyományosan augusztusban – az új kenyér havában –, Szent István napjára sütik az új búzából az első kenyeret. Az ország kenyere csakis kiváló minőségű gabonából készülhet, amelynek alapja a magas beltartalmi értékkel bíró vetőmag. A Nébih örömmel ad számot arról, hogy a jövő évi kenyérsütéshez már rendelkezésre áll a megfelelő vetőmagkészlet, hiszen 2021-ben mintegy 30 ezer hektáron, több mint 200 fajta, összesen csaknem 130 ezer tonna kenyérgabona-vetőmag termett a magyar földeken.

Tovább >