null Már letölthetők a dísznövény szaporítóanyag „Éves bejelentőlap 2022” és szerződéses termeltetés űrlapok

Már letölthetők a dísznövény szaporítóanyag „Éves bejelentőlap 2022” és szerződéses termeltetés űrlapok

2021. december 7, kedd

Felhívjuk a nyilvántartásba vett dísznövény szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók figyelmét, hogy tevékenységüket évente január 15-ig, önállóan kell bejelenteniük. Időszerű a dísznövény szaporítóanyagok 2022. évi szerződéses termeltetésének bejelentése is.

Amint azt tavaly decemberi levelünkben már jeleztük, a Nébih a továbbiakban nem küldi meg az űrlapokat az ügyfelek részére, hanem azokat önállóan kell letölteni a Nébih honlapjáról, és kitöltve, aláírva a vonatkozó jogszabályban megadott határidőig vissza kell küldeni.
A szerződéses dísznövény szaporítóanyag-termesztés bejelentését a tevékenység megkezdése előtt kell megküldeni.

Űrlapok letöltése
Az űrlapok letölthetők innen: https://portal.nebih.gov.hu/ugyintezes/noveny/nyomtatvanyok
A fenti felületen le kell görgetni a Kertészeti Szaporítóanyag Felügyelet, ezen belül a Dísznövény és zöldségpalánta, a Letölthető űrlapok engedéllyel rendelkező ügyfeleink részére, és alatta a Dísznövény szaporítóanyaggal kapcsolatos űrlapok címhez.

Itt egymás alatt találhatók az űrlapok az alábbi linken:
https://portal.nebih.gov.hu/ugyintezes/noveny/nyomtatvanyok#Disznoveny_es_Zoldsegpalanta. 

Érdemes megjegyezni, hogy ha egy „növényes” űrlapra van szükségük a honlapról, akkor azt mindig itt, a nyomtatványok menüpontban kell keresniük. 

Elektronikus beküldés
A cégeknek és az egyéni vállalkozóknak az elektronikus ügyintézést kell választaniuk.
Az elektronikus beküldéshez a kitöltött és aláírt űrlapokat be kell szkennelni, vagy le kell fényképezni, lementeni, azután az https://epapir.gov.hu/ felületen az űrlapok becsatolásával megküldeni az alábbiak szerint: 
Az ügyfélkapus azonosítás után, a felugró felületen (miután a cégek kipipálták a cégkapus beküldés négyzetet), a Kertészeti szaporítóanyag TÉMACSOPORT-ot és a megfelelő ügytípust kell kiválasztani: 
A Dísznövény szaporítóanyag éves jelentés ÜGYTÍPUS-t kell kiválasztani az Éves bejelentőlap 2022, a Dísznövény szaporítóanyag szerződéses termeltetés ÜGYTÍPUS-t kell kiválasztani a Szemlemegrendelő és Pótlapok   megküldése esetén. Ezután hivataloknál megjelenik a Nébih.

A felület lehetőséget biztosít rövid levél írására, és a digitalizált iratok feltöltésére. 
Javasoljuk az ügyfélkapun bejelölni az „értesítés küldése” gombot, így a rendszer automatikus üzenetet fog küldeni a feladást és letöltést igazoló nyugta tárhelyre érkezéséről.

Postai beküldés
Az elektronikus ügyintézésre nem kötelezett természetes személyek (őstermelők) a kitöltött és aláírt űrlapokat postai úton is megküldhetik a megadott határidőig.
Postacímünk: Nébih 1525 Budapest, Pf.: 30.-MGEI KSZFO 

Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy az e-papír felület segítségével ügyeiket nagyon egyszerűen, gyorsan és biztonságosan intézhetik, mivel a levél és csatolmányai közvetlenül a Nébih iktatórendszerébe érkeznek, és a levél megérkezéséről igazolást is kapnak.
Ügyfélkapu nyitását bármelyik kormányablakban lehet kérni, mindössze egy e-mail címre és egy személyi igazolványra van szükség hozzá.

További kérdés esetén forduljon a Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságához az mgei@nebih.gov.hu email címen.
 


Friss hírek

2023. november 24, péntek

Nem könnyű a választás – tanácsok gyümölcs-szaporítóanyag vásárlása, telepítése előtt

A megfelelő szaporítóanyagok nélkülözhetetlenek az esztétikus dísznövényekkel tarkított telkek, valamint a családoknak egészséges gyümölcsöt, sőt akár hasznot is adó házi- és hobbikertek kialakításában. Az ültetési anyagok minősége és megbízhatósága a kiskerti szektorban ugyanolyan lényeges, mint a professzionális ültetvénytelepítések esetén.

Tovább >

2023. október 4, szerda

Változások az uniós és a hazai erdészeti szaporítóanyag-gazdálkodás szabályozásában

Az unió részéről eddig direktívával1 irányított erdészeti szaporítóanyag-termelést és -forgalmazást az Európai Unió Bizottsága a jövőben már rendeleti szinten fogja szabályozni. Az elmúlt 20-25 év során történt változások: a termelési feltételek, módszerek átalakulása, a modern technológia és a digitalizáció térhódítása szükségessé teszi az erdészeti szaporítóanyag-termelés és -forgalmazás szabályozásának újratervezését. Hazánkban ezt a szakterületet jelenleg az unióhoz való csatlakozásra időzített rendelet2 szabályozza.

Tovább >