null Már jelentkezhetnek jártassági vizsgálatokra az állategészségügyi vizsgáló laboratóriumok

Már jelentkezhetnek jártassági vizsgálatokra az állategészségügyi vizsgáló laboratóriumok

2022. október 17, hétfő

Magyarországon a laboratóriumok működésének, akkreditációjának alapvető feltétele, hogy részt vegyenek az általuk végzett vizsgálati területeken elérhető jártassági vizsgálatokon. Ezt a lehetőséget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) meghatározott program szerint biztosítja az állategészségügyi vizsgálatokat végző laboratóriumok számára. A hivatal oldalán elérhető a 2022-2023-as időszak menetrendje, az idei jártassági vizsgálatokra pedig 2022. november 2-ig jelentkezhetnek a laboratóriumok.

A MSZ EN ISO/IEC 17025 szabványnak megfelelően, valamint a Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) állásfoglalása alapján Magyarországon minden laboratóriumnak jártassági / laboratóriumok közötti összehasonlító vizsgálatban kell részt vennie. A laboratóriumok részéről a jártassági vizsgálat célja az, hogy a megfelelő vizsgálati teljesítményüket igazolják az ügyfelek, az akkreditáló szervek, a szabályozó hatóságok és nem utolsó sorban önmaguk felé.

A Nébih https://portal.nebih.gov.hu/allategeszsegugyi-diagnosztika oldalán elérhető a 2022-2023-as időszak menetrendje, a részvételhez szükséges nyomtatvány, valamint a program leírása és további részletei. A 2022-es jártassági vizsgálatok jelentkezési határideje: 2022. november 2


Friss hírek

2023. december 11, hétfő

Változás a Növényvédelmi és Borászati Igazgatóság elérhetőségeiben

A Nébih tájékoztatja ügyfeleit, hogy a hivatal Növényvédelmi és Borászati Igazgatósága (NBI) új telephelyre költözött.

Tovább >

2023. december 11, hétfő

Új funkciókkal bővült az EUTR kereső

A közelmúltban történt fejlesztésnek köszönhetően a Nébih EUTR keresője már csak a faanyagkereskedelmi lánchoz kapcsolódó tevékenység végezésére jogosult szereplőket jeleníti meg. A lekérdező felületen, a jogosultságok tisztázásán túl, a továbbiakban a tevékenység felfüggesztésekről és tiltásokról is informálódhatnak az érdeklődők.

Tovább >