null Hamarosan mindenki számára elérhetővé válnak a Magyarországi talajok állapotát szemléltető a vizsgálati eredmények

Hamarosan mindenki számára elérhetővé válnak a Magyarországi talajok állapotát szemléltető a vizsgálati eredmények

2024. június 10, hétfő

Rövidesen minden érdeklődő számára elérhetőek lesznek a Magyarországon végzett talajvédelmi laboratóriumi vizsgálatok eredményei. Az adatok nagyban támogatják majd az egyik legfontosabb természeti kincsünkkel, a talajjal kapcsolatos kutatásokat, továbbá segítik a hazai talajaink állapotváltozásának nyomonkövetését is. A mintavételi pontok helyének rögzítése a továbbiakban kötelező lesz. A GDPR feltétel betartása ugyanakkor védelmet nyújt valamennyi mintaadó számára, őket hátrány nem érheti az adatszolgáltatás kapcsán.

A 2024. május 19-én hatályba lépett rendeletnek1 megfelelően a talajvédelmi vizsgálatokat végző laboratórium köteles a Nemzeti Talajtani Adatbázis részére adatot szolgáltatni a talajokon végzett vizsgálati eredményekről. 

Az adatgyűjtés célja, hogy a Magyarországon elvégzett mintegy 200 000 vizsgálati mérés eredményei egységes szerkezetbe kerüljenek. Az adatok körét a rendelet 5. melléklete határozza meg.

Fontos kiemelni, hogy az adatgyűjtés a kutatási tevékenységeket segíti, a talajok állapotának megfigyelését és előrejelzését szolgálja. Az adatok kezelése a GDPR feltétel betartásával történik, ezáltal a mintaadót semmilyen hátrány nem érheti az adatszolgáltatás miatt. 

A Nébih felhívja a figyelmet egy újításra: kötelező rögzíteni a mintavételi pontok helyét. A helyadatok betöltése a mintavételt végző személy által rögzített adatok szerint történik, amihez elegendő egy ‒ bármely okostelefonra ingyenesen letölthető ‒ helymeghatározásra alkalmas applikációból a teljes GPS koordinátát leolvasni. 

A talajvédelmi vizsgálatokat végző laboratóriumnak az adatszolgáltatást az eredményközlő, vagy a vizsgálati jegyzőkönyv véglegesítésétől számított 15 napon belül teljesítenie kell, amelyet a Nemzeti Talajtani Adatbázison keresztül tehet meg. Az adatbázis a Nébih ügyfélportálon keresztül érhető el. 
A témával kapcsolatos kérdésekben a Talajweb@nebih.gov.hu email címen kérhető segítség.

Hivatkozott jogszabály:
1 A nem állami laboratóriumok engedélyezéséről, nyilvántartásba vételéről és működési feltételeinek részletes szabályozásáról szóló 8/2021. (III. 10.) AM rendelet