null Felügyeleti (megfigyelési) körzetben tartott baromfikból származó friss hús unióban történő forgalmazásának eljárásrendje

Felügyeleti (megfigyelési) körzetben tartott baromfikból származó friss hús unióban történő forgalmazásának eljárásrendje

2022. november 11, péntek

Az Európai Bizottság felhatalmazáson alapuló rendeletei lehetőséget biztosítanak a felügyeleti (megfigyelési) körzetben tartott baromfikból származó friss húsok másik uniós tagállamba történő kiszállítására, melyet bizonyos feltételek teljesüléséhez kötnek. Különösen fontos, hogy a baromfihús kiszállítása a területileg illetékes állategészségügyi hatóság – járványügyi kockázatértékelésen alapuló – előzetes engedélyéhez kötött.

A felügyeleti (megfigyelési) körzetben tartott baromfikból származó friss hús másik tagállamba történő kiszállítását a területileg illetékes és hatáskörrel rendelkező állategészségügyi hatóságnak kell engedélyeznie. Az engedélyezés előtt az illetékes hatóságnak értékelnie kell az engedélyezésből adódó járványügyi kockázatokat. Az értékelésnek azt kell mutatnia, hogy az adott szállítással a madárinfluenza betegség terjedésének kockázata elhanyagolható.

A kiszállítást engedélyező, a származási létesítmény szerinti illetékes hatóságnak meg kell győződnie arról, hogy a rendeltetési létesítmény beleegyezik a kijelölésbe, valamint abba, hogy az így engedélyezett termékek minden egyes szállítmányát fogadja. Ehhez a szállítmányért felelős személynek a mellékelt, a fogadó fél által aláírt „Nyilatkozatot” kell az eljáró hatóság rendelkezésére bocsátania a kiszállítás előtt.

A szállítmányt minden esetben az INTRA-EMERGENCY TRACES bizonyítványnak kell kísérnie, ily módon TRACES rendszeren keresztül a fogadó tagország illetékes hatóságának előzetes értesítése is megvalósul.

Az előző járvány során több tagország a fentiektől eltérően megtagadta az ilyen szállítmányok fogadását. Ezért mindenképpen javasoljuk, hogy a kiszállítást kezdeményező vállalkozás a zökkenőmentes szállítás, valamint az esetleges későbbi viták elkerülése érdekében a fogadó kereskedelmi partneren keresztül egyeztesse le a célország állategészségügyi hatóságával, hogy a fentiek szerint megvalósuló kiszállításnak hatósági szempontból nincs akadálya.

Hivatkozott jogszabály:
*A Bizottság (EU) 2020/687 és 2020/2154 felhatalmazáson alapuló rendelete
Kapcsolódó tartalom:
Nyilatkozat/ Declaration

Friss hírek

2023. szeptember 29, péntek

Illegális baromfiállományt számolt fel a hatóság

Egy Bács-Kiskun vármegyei állattartó telepen illegális állattartás gyanúja miatt tartott ellenőrzést az illetékes kormányhivatal. Az állategészségügyi szakemberek az ismeretlen származású és egészségügyi státuszú állományt felszámolták, továbbá a hatóság járványügyi szabályszegés miatt feljelentést tesz.

Tovább >

2023. szeptember 27, szerda

Újabb lépés a fenntarthatóság felé: a magyar háztartások egyre kevesebb élelmiszert pazarolnak

Fejenként 24 kg élelmiszert pazarolunk el évente a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) negyedik alkalommal elvégzett hulladékfelmérése szerint. A rekord számú, több mint 500 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei azt mutatják, leggyakrabban továbbra is az ételmaradékok, a zöldségek és a gyümölcsök, valamint a pékáruk kerülnek feleslegesen a szemétbe. A legfrissebb adatok alapján a magyar háztartások újabb jelentős lépést tettek a fenntarthatóság felé, ugyanis 2016 óta 27%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás.

Tovább >