null Csak a permetezési naplót kell az e-GN-ben vezetni!

Csak a permetezési naplót kell az eGN-ben vezetni!

2023. március 7, kedd

Felhívjuk a gazdálkodási napló (GN) vezetésében érintettek figyelmét, hogy jelenleg csak a növényvédő szeres kezelések, azaz a permetezések adatainak rögzítése kötelező a Nébih elektronikus rendszerében.

A növényvédő szeres kezelések esetében érvényes előírás, hogy idén januártól elektronikusan kell vezetni a permetezési naplót az eGN-ben. A 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodó termelőknek a rovarölő szeres kezelésekről – ha azt szántóföldi kultúrában végzik – naprakészen szükséges vezetniük az online naplót. Ez azt jelenti, hogy a kezelést a nyilvántartásban a munkavégzést követő 24 órán belül fel kell tüntetni. A többi érintett termelőnek pedig január 31-ig kell dokumentálniuk a Nébih elektronikus felületén az előző évben elvégzett növényvédő szeres kezelések adatait. Utóbbi kötelezettség tehát 2024. január 31-én válik aktuálissá, és természetesen a permetezési naplóban már rögzített információkra nem vonatkozik, vagyis a 10 hektár felett gazdálkodóknak a szántóföldi területeken végzett rovarölő szeres kezelési adatokat nem kell ismételten feltölteniük.

A nyilvántartás vezetésével és az adatok rögzítésével kapcsolatos kérdéseket az egn@nebih.gov.hu e-mail címre küldhetik az érintettek. A gördülékeny kezelés érdekében kérjük, hogy az email tárgyában a „permetezési napló” kifejezés szerepeljen. A témában számos hasznos információ olvasható alábbi cikkünkben is:

https://portal.nebih.gov.hu/-/januartol-a-nebih-feluleten-kell-vezetni-az-elektronikus-permetezesi-naplot

Kapcsolódó jogszabály
43/2010. FVM rendelet