null Állategészségügyi diagnosztikai vizsgálatok a kormányzati igazgatási szünet idején

Állategészségügyi diagnosztikai vizsgálatok a kormányzati igazgatási szünet idején

2022. december 20, kedd

Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a 2022. december 22-től 2023. január 6-ig tartó igazgatási szünet* alatt kizárólag a Nébih Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság (ÁDI) budapesti telephelyén (1143 Budapest, Tábornok u. 2.) végzünk vizsgálatokat.

A budapesti telephelyen az alábbi vizsgálatokra lesz lehetőség ezen időszakban:

  • bejelentési kötelezettség alá tartozó betegségek diagnosztikai vizsgálata
  • jogszabály által előírt, állatszállításhoz kapcsolódó, vagy export, eladás, karantén céljából érkező vizsgálatok
  • Salmonella kimutatás jogszabály szerint
  • vaddisznó minták ASP PCR vizsgálata (saját felhasználás vagy trófea céljából kilőtt, klinikai tüneteket mutató vaddisznó, illetve állománygyérítés céljából kilőtt)
  • házisertés minták ASP PCR vizsgálata (gyanú és vágás esetén)
  • madárinfluenza vírus kimutatásra irányuló vizsgálatok
  • veszettség felderítésére érkező minták vizsgálata (titer meghatározás, orális immunizálás ellenőrzés, diagnosztikai róka)
  • halasztást nem tűrő kórbonctani diagnosztika (pl.: bejelentési betegségek gyanúja, elhullások okának diagnosztikája, egyéb tömeges megbetegedések kivizsgálása)
  • sürgősséggel végzett diagnosztikai vizsgálatokból származó kórokozó baktériumok antibiotikum-rezisztenciájának meghatározása
  • TSE vizsgálatra érkező mintákból, idegrendszeri tünet esetén, veszettség kizárás, prion kimutatás 

Tájékozódó, felmérő, ellenőrző, állomány és monitoring vizsgálatokat az igazgatási szünet ideje alatt nem áll módunkban végezni. A 2022. december 17-től beérkezett veszettség titer vizsgálati minták esetében az eredménykiadás 2023. január 4-től történik.

Felhívjuk figyelmüket, hogy export, eladás, szállítás, karantén céljából tömeges mintabeérkezés esetén a vizsgálatok átfutási ideje, így az eredményközlés a szokottnál hosszabb időt vehet igénybe! 

Az igazgatási szünet alatt munkaidőben mintaátvételt biztosítunk a Nébih alábbi telephelyein:
     -    Nébih ÁDI Debreceni Immunológiai, Virológiai és TSE Laboratóriumában, valamint Kórbonctani és Bakteriológiai Laboratórium - 4031 Debrecen, Bornemissza u. 3-7.
     -    Nébih ÁDI Kaposvári Állategészségügyi Diagnosztikai Laboratórium - 7400 Kaposvár, Cseri út 18.

Mintaszállítás

Az igazgatási szünetben a mintaszállítás az alábbiak szerint alakul:

Dátum Mintaszállítás
2022. december 22. (csütörtök) van
2022. december 23. (péntek) nincs
2022. december 24. (szombat) nincs
2022. december 25. (vasárnap) nincs
2022. december 26. (hétfő) nincs
2022. december 27. (kedd) van
2022. december 28. (szerda) van
2022. december 29. (csütörtök) van
2022. december 30. (péntek) nincs
2022. december 31. (szombat) nincs
2023. január 01. (vasárnap) nincs
2023. január 02. (hétfő) van
2023. január 03. (kedd) van
2023. január 04. (szerda) van
2023. január 05. (csütörtök) van
2023. január 06. (péntek) van


Tekintettel az időszakos leállásra a vizsgálati mintákat, a gyorsabb feldolgozása érdekében, célszerű közvetlenül az ÁDI budapesti telephelyén leadni.

Vaddisznó minták kezelése

A vadásztársaságok a fentiekben megadott mintaszállítási napokon küldhetik be ASP vizsgálatra a saját felhasználásra vagy trófea céljából kilőtt vaddisznók mintáit. 
Fontos, hogy 2022. december 1-jétől a saját felhasználásra, vagy trófea céljából kilőtt, valamint a klinikai tüneteket mutató vaddisznók mintáit kizárólag az ÁDI által biztosított piros színű ASP mintagyűjtő tasakban lehet ASP vizsgálatra küldeni! 

Az egyéb mintaszállítási igényeket (pld. radiológiai minta, peszticid) a mintaszallitas@elbc.hu e-mail címen lehet előre jelezni.


Friss hírek

2023. június 7, szerda

Még két hét áll rendelkezésre a Nébih ÁDI szervezte jártassági vizsgálat eredményének beküldésére

Az állategészségügyi vizsgálatokat végző magánlaboratóriumok számára szervezett a Nébih állategészségügyi diagnosztikai igazgatósága jártassági vizsgálatokat 2023 első félévére. A résztvevő laboratóriumoknak szűk két hét áll rendelkezésére az eredmények leadására.

Tovább >

2023. június 7, szerda

Szemléletformálás és játék az Élelmiszerbiztonsági Világnapon

2023-ban „Az élelmiszer-szabványok életeket mentenek” kulcsüzenetre épül az Élelmiszerbiztonsági Világnap. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a június 7-i alkalomra társadalmi célú kampányt indított. A kampány edukatív részében a lakosság rövid szemléletformáló videók formájában ismerheti meg a FAO élelmiszer-szabványokkal kapcsolatos üzeneteit, valamint a legfőbb hazai élelmiszeripari szabálygyűjtemény, a Magyar Élelmiszerkönyv rendeltetését. Sőt az elmúlt napokban nem maradtak elfoglaltság nélkül a játékos kedvűek sem, akik a Nébih közösségi média felületein tehették próbára élelmiszerbiztonsági ismereteiket.

Tovább >