null 75 éve szolgálja az állategészségügyi diagnosztikát a Nébih debreceni laboratóriuma

75 éve szolgálja az állategészségügyi diagnosztikát a Nébih debreceni laboratóriuma

2024. május 3, péntek

Alapításának 75. évfordulóját ünnepelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) debreceni állategészségügyi diagnosztikai laboratóriuma. A jubileumról szakmai konferenciával kísért ünnepségen emlékeztek meg az intézet egykori és jelenlegi munkatársai, kiemelt szakmai partnerei.

A jeles évforduló alkalmából dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, Papp László, Debrecen város polgármestere, valamint dr. Nemes Imre, a Nébih elnöke köszöntötte az ünneplőket. 

Megnyitó beszédében dr. Nobilis Márton kiemelte, az elmúlt 75 év során a laboratóriumi technológiák és módszerek folyamatos fejlődése révén a vizsgálatok még pontosabbá és informatívabbá váltak. Ez a haladás lehetővé tette a szakemberek számára, hogy még hatékonyabban végezzék munkájukat, és az állategészségügy területén naprakészen reagáljanak az újabb és újabb kihívásokra. Hozzátette, az antibiotikum-rezisztencia és más aktuális egészségügyi kérdések folyamatosan új kihívások elé állítják a szakembereket, de az összetett laboratóriumi hálózat és a kiválóan képzett szakemberek révén ezekre a kihívásokra is sikeresen tudunk válaszolni.

Papp László polgármester köszöntőjében felidézte, hogy Debrecen gazdasági tradícióit nézve mindig is erős alapokkal rendelkezett a mezőgazdaság, állattenyésztés, élelmiszeripar területén, amelyek továbbra is kiemelt szektorként működnek a város gazdasági életében. A most 75 éves Debreceni Állategészségügyi Intézet munkája biztosíték arra, hogy ezek az ágazatok az emberi élet és egészség szempontjából is megfelelően működjenek. Debrecen város nevében hangsúlyozta, hálásak a laboratórium szakembereinek áldozatos munkájáért, hiszen nap mint nap azért dolgoznak, hogy a magyar emberek, családok asztalára biztonságos, az egészséges életmódot támogató élelmiszerek kerüljenek.

A jubileumi rendezvény kapcsán dr. Nemes Imre, a Nébih elnöke felidézte: 75 éve zajlanak vizsgálatok a debreceni laboratórium falai között, 75 éve nyújtanak biztos alapot a hatósági döntésekhez a debreceni szakemberek. Az erős és cselekedni képes hatóság döntéseit ugyanis a megbízható ismeretek alapozzák meg, amelyek jelentős részben a laboratóriumi mérések és vizsgálatok eredményeiből tevődnek össze. Bár a fő cél – az állatbetegségek okainak megállapítása – az intézet alapítása óta változatlan, a vizsgálati módszerek azonban folyamatosan változtak. E kihívásnak is sikeresen megfeleltek és megfelelnek napjainkban is a cívisvárosban dolgozó szakemberek. 

A rendezvényt az állategészségügy legaktuálisabb kérdéseiről szóló szakmai prezentációk tették teljessé. Az érdeklődők többek között a keleti határon kialakult veszettség járványról, a madárinfluenza aktuális kérdéseiről, valamint a juh- és kecskehimlő jelentette veszélyről hallgathattak meg értékes előadásokat, továbbá beszámoltak a bakteriológiai, az emlős és a baromfi kórbonctani feladatokról, érdekes esetekről is.
 Friss hírek

2024. július 11, csütörtök

Jól szerepeltek a Futball EB szurkolói zónás vendéglátói a nyári szezonális ellenőrzésen

A Futball EB első két hetében 133 vendéglátó egységet és több mint 500 alkoholos italt ellenőriztek a szurkolói rendezvényeken az élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek. Az ellenőrzések döntő többsége pozitív eredménnyel zárult. A hatóságok mindössze 6 esetben indítottak eljárást és 255 000 Ft bírságot szabtak ki, a vizsgált alkoholos italok közül pedig csupán 10 liter lejárt minőségmegőrzési idejű, hibás borászati terméket vontak ki a forgalomból.

Tovább >

2024. július 10, szerda

Csütörtöktől már az egész országra kiterjed a tűzgyújtási tilalom

Az egész országot sújtó kánikula miatt a hatóságok 2024. július 11-től Magyarország teljes területén tűzgyújtási tilalmat hirdetnek. Ennek értelmében csütörtöktől tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

Tovább >