Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság
Kapcsolatfelvétel
Helyi kapcsolatok
Intranet
Szakterületek > Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság > Szakterületek > NAT akkreditált vizsgálatok
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
NAT akkreditált vizsgálatok

NAT által akkreditált műszaki területhez tartozó vizsgálati módszerek és eljárások

 

I. Az akkreditált műszaki területhez tartozó vizsgálati módszerek

 

A vizsgált termék/anyag

 

A vizsgált/mért jellemző,      a vizsgálat típusa,         mérési tartomány

 

 

A vizsgálati módszer azonosítója

Bor

relatív sűrűség (20 Co/20 Co)

hidrosztatikus mérleggel

±0,0002

 

OIV-MA-AS2-01A/5.2:R2009

Must, sűrített must, finomított mustsűrítmény

cukortartalom

refraktometria

±0,1 m/m %

 

OIV-MA-AS2-02:R2009

Bor, törköly

etil-alkohol tartalom

(tényleges alkohol tartalom)

hidrosztatikus mérleggel

bor          ±0,20 V/V %

törköly   ±0,20 V/m %

 

OIV-MA-AS312-01A4.C:R2009

Bor, törköly

etil-alkohol tartalom

(tényleges alkohol tartalom)

desztilláció, elektronikus sűrűségmérés,

bor          ±0,20 V/V %

törköly   ±0,20 V/m %

 

OIV-MA-AS312-01A4.B:R2009

Desztillátum (bor, törköly)

etil-alkohol tartalom

(tényleges alkohol tartalom)

refraktometria

bor          ±0,20 V/V %

törköly   ±0,20 V/m %

 

OIV-MA-AS312-01B:R2009

Bor, must

összes extrakt-tartalom

számított érték

±1,0 g/l

 

OIV-MA-AS2-03B:R2009

Bor, must

cukormentes extrakt-tartalom

számított érték

±1,0 g/l

 

OIV-MA-AS2-03B:R2009 3.3. szakasz

 

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény

 

szaharóztartalom

HPLC-RID

±5 rel.%

alsó méréshatár: 2,3 g/l

 

OIV-MA-AS311-03:R2003

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény, törköly

glükóz tartalom

enzimatikus

bor          45 g/l      alatt       ±1 g/l

                45 g/l - 100 g/l      ±2 g/l

                100 g/l fölött        ±3 g/l

törköly                                  ±2 g/kg

alsó méréshatár: 0,1 g/l

OIV-MA-AS311-02:R2009

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény, törköly

fruktóz tartalom

enzimatikus

bor          45 g/l      alatt       ±1 g/l

                45 g/l - 100 g/l      ±2 g/l

                100 g/l   fölött      ±3 g/l

törköly                                  ±2 g/kg

alsó méréshatár: 0,1 g/l

OIV-MA-AS311-02:R2009

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény, törköly

összes cukortartalom (glükóz+fruktóz)

számított érték

                45 g/l      alatt       ±1,4 g/l

                45 g/l - 100 g/l      ±2,8 g/l

                100 g/l   fölött      ±4,2  g/l

alsó méréshatár: 0,2 g/l

OIV-MA-AS311-02:R2009

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény, törköly

 

glükóz-fruktóz arány

számított érték

 

OIV-MA-AS311-02:R2006

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény, borpárlat, boralkohol, törkölypárlat, semleges alkohol, brandy, gyümölcspárlat, köztes alkoholtermékek, törköly, borseprő

 

(D/H)I érték (metil csoport)

SNIF-NMR

±0,6 ppm

 

OIV-MA-AS311-05:R2011

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény, borpárlat, boralkohol, törkölypárlat, semleges alkohol, brandy, gyümölcspárlat, köztes alkoholtermékek, törköly, borseprő

 

(D/H)II érték (metilén csoport)

SNIF-NMR

±1,2 ppm

 

OIV-MA-AS311-05:R2011 

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény, borpárlat, boralkohol, törkölypárlat, semleges alkohol, brandy, gyümölcspárlat, köztes alkoholtermékek, törköly, borseprő

 

R intramolekuláris arány

SNIF-NMR

számított érték

±0,02

 

OIV-MA-AS311-05:R2011

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény

borpárlat, boralkohol, törkölypárlat, semleges alkohol, brandy, gyümölcspárlat, köztes alkoholtermékek, törköly, borseprő

δ13C izotóparány

EA-IRMS

±0,60 %o

 

OIV-MA-AS312-06:R2009

Bor, must

hamutartalom

szárítás tömegmérés

±5 rel.%

 

OIV-MA-AS2-04:R2009

Bor, must

kloridtartalom

potenciometriás titrálás

±10 rel.%

alsó méréshatár: 30 mg/l

NaCl-ban kifejezve

 

OIV-MA-AS321-02:R2009

Bor, must

szulfáttartalom

gravimetria

±10 rel.%

alsó méréshatár: 0,2 g/l

K2SO4-ban kifejezve

 

OIV-MA-AS321-05A:R2009

Bor, must, sűrített must,

összes savtartalom borkősavban kifejezve

potenciometriás titrálás

fehér-, rozé-bor:

                ±0,30 g/l

vörösbor:             

                ±0,40 g/l

 

OIV-MA-AS313-01/5.2:R2009

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény

összes savtartalom milliekvivalens-ben kifejezve

potenciometriás titrálás

fehér-, rozé-bor: ±3,6 meq/l

vörösbor:              ±5,1 meq/l

OIV-MA-AS313-01/6.1:R2009

Bor, must, sűrített must

összes savtartalom borkősavban kifejezve

titrimetria

fehér-, rozé-bor:

                ±0,30 g/l

vörösbor:             

                ±0,40 g/l

OIV-MA-AS313-01/5.3:R2009

Bor, must

Illósavtartalom ecetsavban kifejezve

titrimetria

±0,10 g/l

 

OIV-MA-AS313-02:R2009

Bor, must

Illósavtartalom milliekvivalensben kifejezve

titrimetria

±1,3 meq/l

 

OIV-MA-AS313-02/6.1:R2009

Bor, must

nem illó savtartalom

borkősavban kifejezve

számítás

±0,40 g/l

 

OIV-MA-AS313-03:R2009

Bor, must

nem illó savtartalom milliekvi-valensben kifejezve

számítás

±5,2 meq/l

 

OIV-MA-AS313-03/2:R2009

Bor, must

citromsavtartalom

enzimatikus

±10 rel.%

alsó méréshatár: 0,01 g/l

 

OIV-MA-AS313-09:R2009

Bor, must

D-tejsavtartalom

enzimatikus

±10 rel.%

alsó méréshatár: 0,01 g/l

 

OIV-MA-AS313-07:R2009

Bor, must

L-tejsavtartalom

enzimatikus

±10 rel.%

alsó méréshatár: 0,01 g/l

OIV-MA-AS313-07:R2009

Bor, must

összes tejsavtartalom

enzimatikus

±10 rel.%

alsó méréshatár: 0,02 g/l

 

OIV-MA-AS313-07:R2009

Bor, must

L-almasavtartalom

enzimatikus

±10 rel.%

alsó méréshatár: 0,01 g/l

OIV-MA-AS313-11:R2009

Bor, must

D-almasavtartalom

enzimatikus

±10 rel.%

alsó méréshatár: 0,01 g/l

OIV-MA-AS313-12A:R2009

Bor, must

szorbinsavtartalom spektrofotometria

±10 rel.%

alsó méréshatár: 20 mg/l

OIV-MA-AS313-14A:R2009

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény

pH

potenciometria

±0,1 pH

 

OIV-MA-AS313-15:R2009

Bor ,must

ochratoxin A

HPLC-FLD

alsó méréshatár: 1,0 µg/l 

 

OIV-MA-AS315-10:R2009

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény

szabad kén-dioxid-tartalom

titrimetria

±5 mg/l

alsó méréshatár: 5 mg/l

OIV-MA-AS323-04A:R2009

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény

szabad kén-dioxid-tartalom

jodometriás titrálás

±5 mg/l

alsó méréshatár: 5 mg/l

OIV-MA-AS323-04B:R2009

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény

összes kén-dioxid-tartalom

titrimetria

±10 mg/l

alsó méréshatár: 10 mg/l

OIV-MA-AS323-04A:R2009

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény

összes kén-dioxid-tartalom

jodometriás titrálás

±10 mg/l

alsó méréshatár: 10 mg/l

OIV-MA-AS323-04B:R2009

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény

nátriumtartalom

F-AAS

±5 rel.%

OIV-MA-AS322-03A:R2009

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény

nátriumtartalom

F-AES

±5 rel.%

OIV-MA-AS322-03B:R2009

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény

káliumtartalom

F-AAS

±5 rel.%

OIV-MA-AS322-02A:R2009

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény

káliumtartalom

F-AES

±5 rel.%

OIV-MA-AS322-02B:R2009

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény

magnéziumtartalom

F-AAS

±10 rel.%

 

OIV-MA-AS322-07:R2009

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény

kalciumtartalom

F-AAS

±10 rel.%

OIV-MA-AS322-04:R2009

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény, borpárlat

 

vastartalom

F-AAS

±10 rel.%

alsó méréshatár: 1 mg/l

OIV-MA-AS322-05A:R2009

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény, borpárlat

 

réztartalom

F-AAS

±10 rel.%

alsó méréshatár:0,15 mg/l

OIV-MA-AS322-06:R2009

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény, borpárlat

kadmiumtartalom

 GF-AAS

±10 rel.%

alsó méréshatár: 0,0025 mg/l

OIV-MA-AS322-10:R2009

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény, borpárlat

cinktartalom

F-AAS

±10 rel.%

alsó méréshatár: 0,15 mg/l

OIV-MA-AS322-08:R2009

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény

ólomtartalom

 GF-AAS

±10 rel.%

alsó méréshatár: 0,05 mg/l

OIV-MA-AS322-12:R2006

Pezsgő, habzóbor, gyöngyözőbor

széndioxidtartalom

nyomás meghatározás

±0,1 bar

alsó méréshatár: 0,2 bar 

OIV-MA-AS314-02:R2003

Bor, must Sűrített must, finomított mustsűrítmény

színintenzítás

spektrofotometria

±5 rel.%

OIV-MA-AS2-07B:R2009

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény

Folin-Ciocalteu index

spektrofotometria

±10 rel.%

OIV-MA-AS2-10:R2009

Bor

metil-alkohol tartalom

GC-FID

±10 rel.%

alsó méréshatár: 10 mg/l

OIV -MA -AS312-03-A:R2009

Bor

glicerintartalom

enzimatikus

±10 rel.%

alsó méréshatár: 0,001 g/l 

OIV-MA-AS312-05:R2009

 

Bor

citromsavtartalom

HPLC-UV-VIS

±10 rel.%

alsó méréshatár: 0,09 g/l

OIV-MA- AS313-04:R2009

Bor

borkősavtartalom

HPLC-UV-VIS

±10 rel.%

alsó méréshatár: 0,03 g/l

OIV-MA-AS313-04:R2009

Bor

almasavtartalom

HPLC-UV-VIS

±10 rel.%

alsó méréshatár: 0,01 g/l

OIV-MA-AS313-04:R2009

Bor

tejsavtartalom

HPLC-UV-VIS

±10 rel.%

alsó méréshatár: 0,04 g/l

OIV-MA-AS313-04:R2009

Bor

shikiminsavtartalom

HPLC-UV-VIS

±10 rel.%

alsó méréshatár: 0,002 g/l

OIV- MA-AS313-04:R2009

Bor

hidroximetilfurfurol tartalom

spektrofotometria

±5 rel.%

alsó méréshatár: 5 mg/l

OIV-MA-AS315-05A:R2009

Bor

szintetikus színanyag-tartalom gyapjúfestési próba

minőségi kimutatás

kimutatási határ: 10 mg/l

OIV-MA- AS315-08:R2009

Bor

dietilénglikoltartalom

GC-FID

minőségi kimutatás

kimutatási határ: 5 mg/l

OIV- MA- AS315-09:R2009

Bor

Delphinidin-3-glükozid, Cyanidin-3-glükozid, Petunidin-3-glükozid,Peonidin-3-glükozid, Malvidin-3-glükozid, Peonidin-3-acetil-glükozid, Malvidin-3-acetil-glükozid, Peonidin-3-kumaril-glükozid és Malvidin-3-kumaril-glükozid tartalom a 9 antocianinra vonatkoztatva

HPLC-DAD

±10 rel.%

OIV-MA-AS315-11:R2007

Bor

hidroximetilfurfurol tartalom

HPLC-UV-VIS

±5 rel.%

alsó méréshatár: 0,3 mg/l

OIV-MA-AS315-05B:R2009

Bor

glükóz és fruktóz meghatározás HPLC-RID

±5 rel.%

alsó méréshatár:

                glükóz: 0,3 g/l

                fruktóz: 0,07 g/l

OIV-MA-AS311-03:R2003

 

Bor

glicerintartalom

HPLC-RID

±5 rel.%

alsó méréshatár: 1,7 g/l

OIV-MA-AS311-03:R2003

 

Bor

glükóz-fruktóz arány

számított érték

OIV-MA-AS311-03:R2003

 

Bor

3-metoxi-propándiol és ciklikus diglicerintartalom

GC-MS

±10 rel.%

alsó méréshatár:

                3-MPD-re: 0,06 mg/l

                Cyc D-re: 0,25 mg/l

OIV-MA-AS315-15:R2007

 

Bor, borászati termékek

Borhibák azonosítása

érzékszervi vizsgálat

 

OIV-CII/SCMA/08/388:R2008

Finomított mustsűrítmény

összes kationtartalom milliekvi-valens /kg összes cukortartalomra kifejezve

potenciometriás titrálás

±10 rel.%

EK 606/2009 IV. melléklet B/a. pont

Finomított mustsűrítmény

vezetőképesség

konduktometria

±2 rel.%

EK 606/2009 IV. melléklet B/b. pont

Finomított mustsűrítmény

hidroximetilfurfurol tartalom

HPLC-UV-VIS

±5 rel.%

alsó méréshatár: 0,23 mg/l

EK 606/2009 IV. melléklet B/c./3 alpont

Sűrített must, finomított mustsűrítmény

hidroximetilfurfurol tartalom

spektrofotometria

±5 rel.%

alsó méréshatár: 5 mg/l

EK 606/2009 IV. melléklet B/c./2 alpont

Finomított mustsűrítmény

ólomtartalom

GF-AAS

±10 rel.%

alsó méréshatár: 0,05 mg/l

EK 606/2009 IV. melléklet B/d./3 alpont

Must, sűrített must, finomított mustsűrítmény

etilalkohol tartalom

titrimetria

±1 g/kg

EK 606/2009 IV. melléklet B/e. pont

Bor, borpárlat, boralkohol, törkölypárlat, brandy

etil-alkohol tartalom

elektronikus sűrűségmérés

±0,2 V/V %

EGK 2870/2000/1/B. módszer

Borpárlat, boralkohol, törkölypárlat, brandy

etil-alkohol tartalom

hidrosztatikus mérleg

±0,2 V/V %

EGK 2870/2000/1/C módszer

Bor, borpárlat, boralkohol, törkölypárlat, brandy

metil-alkohol tartalom

GC-FID

±10 rel.%

alsó méréshatár: 10  mg/l

EGK 2870/2000/III.2. szakasz

Bor, borpárlat, boralkohol, törkölypárlat, brandy

magasabbrendű alkoholtartalom

(sec-butanol, n-propanol, izo-butanol, allilalkohol, n-butanol,

2-metil-1-butanol, 3-metil-1-butanol)

GC-FID

±10 rel.%

alsó méréshatár: 28 mg/l (összes magasabbrendű  alkohol)

EGK 2870/2000/III/2. szakasz

Bor, borpárlat, boralkohol, törkölypárlat, brandy

etil-acetáttartalom

GC-FID

±10 rel

alsó méréshatár: 24 mg/l

EGK 2870/2000/III.2. szakasz 

Bor, borpárlat, boralkohol, törkölypárlat, brandy

acetaldehidtartalom

GC-FID

±10 rel.%

alsó méréshatár: 12 mg/l

EGK 2870/2000/III.2. szakasz

Bor, borászati termékek

szín, tisztaság, illat, íz, zamat összbenyomás

érzékszervi vizsgálat (leíró)

MSZ 9462:1981 5, 6. pontjai

Borpárlat, boralkohol, törkölypárlat, brandy

szín, tisztaság, illat, íz, zamat

összbenyomás

érzékszervi vizsgálat (leíró)

MSZ 9600:1974

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény

 

szaharóztartalom

invertálás, jodometriás titrálás (Rebelein)

±5 rel.%

alsó méréshatár: 2 g/l

 

MSZ 9479:1980 2. szakasz

Must

magyar  mustfok

mustfokmérővel

±0,2 mustfok

MSZ 9491:1986

Borpárlat, boralkohol, törkölypárlat, brandy

szárazanyagtartalom

szárítás, tömegmérés

±0,1 g/100 cm3

MSZ 9589/1:1988 3. szakasz

Borpárlat, boralkohol, törkölypárlat, brandy

összes savtartalom

titrimetria

±10 rel.%

MSZ 9589-3:2002

 

Borpárlat, boralkohol, törkölypárlat, brandy

cukortartalom

titrimetria

±5 rel.%

MSZ 9589-4:1993

Borpárlat, boralkohol, törkölypárlat, brandy

furfuroltartalom

spektrofotometria

±10 rel.%

alsó méréshatár: 1 mg/100 cm3

MSZ 9589-7:1991

Borpárlat, boralkohol, törkölypárlat, brandy

kén-dioxid-tartalom

jodometriás titrálás

±10 rel.%

alsó méréshatár: 10mg/l

 

MSZ 9589-10:1985

Borpárlat, boralkohol, törkölypárlat, brandy

összes cián-hidrogéntartalom

spektrofotometria

±10 rel.%

alsó méréshatár: 2mg/l

 

MSZ 9589-12:1980

Borpárlat, boralkohol, törkölypárlat, brandy

hamutartalom

gravimetria

±10 rel.%

 

MSZ 9589-14:1982

Borpárlat, boralkohol, törkölypárlat, brandy

szintetikus színezőanyag kimutatás

gyapjúfestési próba

kimutatatási határ: 5  mg/l

 

MSZ 9589-25:1980

Bor

malvidin-diglükozidtartalom

papírkromatográfia

±10 rel.%

alsó méréshatár: 5 mg/l

MSZ 14431:1982 1. szakasz

Bor

sárgavérlúgsó igény

spektrofotometria

±1 g/hl

MSZ 14432:1974

Bor

antocianintartalom

spektrofotometria

±5 rel.%

MSZ 14881:1989 1. szakasz

Bor

leuko-antocianintartalom

spektrofotometria

±5 rel.%

MSZ 14881:1989 2. szakasz

Bor

mesterséges édesítőszertartalom

(szacharin-Na, aceszulfám K,

aszpartám)

HPLC-UV-VIS

±10 rel.%

alsó mérés határ:

                szaharin-Na:5,7 mg/l

                aceszulfám K:3,5 mg/l

                aszpartám:0,7 mg/l

 

MSZ-EN 12856:2000

Bor

hidegpróba

stabilitás vizsgálat

 

MSZ 9456:1980

Bor

melegpróba

stabilitás vizsgálat

 

MSZ 9456:1980 

Bor

levegőpróba

stabilitás vizsgálat

 

MSZ 9456:1980

Bor

rázópróba

stabilitás vizsgálat

 

MSZ 9456:1980

Bor

borüledékek azonosítása

makroszkopikus és mikroszkópos

 

MSZ 9456:1980

Borpárlat, boralkohol, törkölypárlat, semleges alkohol, brandy

sűrűség (20 C o)

elektronikus sűrűségmérés

±0,0001g/ml

FV 546:R2001

DMA 5000 Műszerkönyv

CENTEC Műszerkönyv

 

Bor

glicerintartalom

GC-FID

±10 rel.%

alsó méréshatár: 0,1 g/l

 

OIV. F.V. 588:R1976 

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény

szabad kén-dioxid-tartalom 

folyamatos áramú elemzés

±5 mg/l

alsó méréshatár: 5 mg/l

OIV F.V.823:R1987

Forrásmunka:

G. Scholten, R Woller, E. Steinmetz,

Automatisierte Weinanalyse, 2.

Mitteilung , Wein-Wissenschaft , 38,

1983, 379-426

 

Bor, must, sűrített must, finomított mustsűrítmény

összes kén-dioxid-tartalom 

folyamatos áramú elemzés

±10 mg/l

alsó méréshatár:10 mg/l

OIV F.V.823:R1987

Forrásmunka:

G. Scholten, R Woller, E. Steinmetz,

Automatisierte Weinanalyse, 2.

Mitteilung , Wein-Wissenschaft , 38,

1983, 379-426

 

Bor, must

redukáló cukortartalom 

folyamatos áramú elemzés

±5 rel.%

OIV. F.V. 823:R1987

Forrásmunka:

G. Scholten, R Woller, E. Steinmetz:

Automatisierte Weinanalyse, 2.

Mitteilung , Wein-Wissenschaft , 38,

1983, 379-426

 

Bor, törköly

etilalkohol tartalom

elektronikus sűrűségmérés

és refraktometria

bor          ±0,20 V/V %

törköly   ±0,20 V/m %

CENTEC 1:R2001

Forrásmunka:

OIV-MA-AS312-01A,

Centec Műszerkönyv

Bor

hamutartalom

konduktometria

±10 rel.%

CENTEC-2:R2001(konduktometria)

Forrásmunka: Deutsche Lebensmittel Rundschau, Heft 2, 55-59. Februar 1981.

CENTEC Műszerkönyv

Bor, törköly

etilalkohol tartalom

elektronikus sűrűségmérés és NIR

bor          ±0,2 V/V %

törköly   ±0,2 V/m %

Alcolyzer-IR:R2001

Forrásmunka:

OIV-MA-AS312-01A

DMA 5000 Műszerkönyv

Anton Paar , Alkolyzer Műszerkönyv

Bor

relatív sűrűség (20 Co/20 Co)

elektronikus sűrűségmérés

±0,0001

PAAR-1:2001

Forrásmunka:

OIV-MA-AS312-01A

DMA 5000 Műszerkönyv

Anton Paar , Alkolyzer Műszerkönyv

Bor

etil-alkohol tartalom

FT-IR

±0,3 V/V %

 

F.V. N° 1089:1999  

Forrásmunka: Cetim, Bacchus Quantification Version 2001.4-Rev. 4.

Bor

relatív sűrűség (20 Co/20 Co)

FT-IR

±0,0004

 

F.V. N° 1089:1999

Forrásmunka: Cetim, Bacchus Quantification Version 2001.4-Rev. 4.

Bor

összes savtartalom

FT-IR

±0,3 g/l

 

F.V. N° 1089:1999

Forrásmunka: Cetim, Bacchus Quantification Version 2001.4 -Rev. 4.

Bor

illósavtartalom

FT-IR

±0,15 g/l

 

F.V. N° 1089:1999

Forrásmunka: Cetim, Bacchus Quantification Version 2001.4-Rev. 4.

Bor

redukáló cukortartalom 

FT-IR

±10 rel.%

 

F.V. N° 1089:1999

Forrásmunka: Cetim, Bacchus Quantification Version 2001.4-Rev. 4.

Bor

pH

FT-IR

±0,15 pH

 

F.V. N° 1089:1999

Forrásmunka: Cetim, Bacchus Quantification Version 2001.4-Rev. 4.

Bor

borkősavtartalom

FT-IR

±0,3 g/l

alsó méréshatár: 1,0 g/l

 

F.V. N° 1089:1999

Forrásmunka: Cetim, Bacchus Quantification Version 2001.4-Rev. 4.

Bor

összes almasavtartalom

FT-IR

±0,3 g/l

alsó méréshatár: 0,3 g/l

 

F.V. N° 1089:1999

Forrásmunka: Cetim, Bacchus Quantification Version 2001.4-Rev. 4.

 

Bor

összes tejsavtartalom

FT-IR

±0,3 g/l

alsó méréshatár: 0,3 g/l

F.V. N° 1089:1999

Forrásmunka: Cetim, Bacchus Quantification Version 2001.4-Rev. 4.

 

Bor

malvidin-diglükozid tartalom

HPLC-DAD

±5 rel.%

alsó méréshatár: 1,5 mg/l

 

F.V. N° 1104:2000

Oeno 22/2003

 

Bor, törköly

etil-alkohol tartalom

enzimatikus

bor          ±0,2 V/V %

törköly   ±0,2 V/m %

alsó méréshatár: 0,1 V/V%

 

E-1:2005

Forrásmunka:

Enzymatic BioAnalysis/ food Analysis.

Boehringer Mannheim/R-Biopharm AG

Cat.N°:10 176 290 035

Must, sűrített must, finomított mustsűrítmény

etilalkohol tartalom

enzimatikus

±10 rel %

alsó méréshatár: 0,1 V/V%

E-2:2005

Forrás:

Enzymatic BioAnalysis/ food Analysis.

Boehringer Mannheim/R-Biopharm AG

Cat.N°:10 176 290 035

Bor

glükonsavtartalom

enzimatikus

±10 rel.%

alsó méréshatár: 0,07 g/l

E-3:2005

Forrásmunka:

Enzymatic BioAnalysis/ food Analysis.

Boehringer Mannheim/R-Biopharm AG

Cat.N°:10 428 191 035

Bor

L-aszkorbinsavtartalom

enzimatikus

±10 rel.%

alsó méréshatár: 1 mg/l

E-4:2005

Forrásmunka:

Enzymatic BioAnalysis/ food Analysis.

Boehringer Mannheim/R-Biopharm AG

Cat.N°:10 409 677 035

Bor,

szaharóztartalom

enzimatikus

±10 rel.%

alsó méréshatár: 10mg/l

E-5:2009

Forrásmunka:

Enzymatic BioAnalysis/ food Analysis.

Boehringer Mannheim/R-Biopharm AG

Cat.N°:10 716 260 035

Bor

mesterséges színanyag-tartalom

(azorubin E122, amarant E123)

HPLC-DAD

±10 rel.%

alsó méréshatár:

                E122: 0,1 mg/l

                E123: 0,1 mg/l

 

HPLC-1:1994

Forrásmunka:

OIV. Receuil BS. 1994. 173. old.

Bor

maltotrióz meghatározás

HPLC-RID

±10 rel.%

alsó méréshatár:10 mg/l

 

HPLC-2:1994

Forrásmunka: Food Analysis

Introduction and Applications

Hewlett-Packard Company 1994

Bor

karamelltartalom

oszlopkromatográfia

minőségi kimutatás

alsó méréshatár: 0,5 cm3/l

OC-1:1998

Forrásmunka: Pagenkopf I.: Nachweisbarkeit von Zuckercouleur in Wein. Die Wein

Wissenschaft. 35. (1) 68-76. 1980, 39. (5) 328-333 1984

Bor

összes ciánhidrogéntartalom

spektrofotometria

±10 rel.%

alsó méréshatár:0,05 mg/l

SPEK-2:1993

Forrásmunka:

Wurzinger A, und Bandion F.: Mitteilungen Klosterneuburg 43(1993), 180-184.

 

Bor, boralkohol, törkölypárlat, semleges alkohol, brandy törköly

etilalkohol tartalom

NIR

±0,2 V/V %

 

IR-1:2000

Forrásmunka:

Anton Paar, Alcolyzer Műszerkönyv

 

III. Az akkreditált műszaki területhez tartozó mintaelőkészítő eljárások

 

 

Termék / anyag

 

 

 

Az eljárás jellege

 

Eljárás azonosítója

Bor

 

 

Előkészítés vizsgálatra

 

MSZ 9461-1988/1; 3.-8.

Borpárlat, boralkohol, törkölypárlat, brandy

 

 

Előkészítés vizsgálatra

 

MSZ 9589/15:1995

Must, sűrített must, finomított mustsűrítmény

 

Előkészítés izotóp-vizsgálatokhoz

OIV-MA-AS311-05:R2009 3.2 pont

Bor, borpárlat, boralkohol, törkölypárlat, semleges alkohol, brandy, gyümölcspárlat, köztes alkoholtermékek, törköly, borseprő

 

Desztilláció, párlat kinyerése, mintaelőkészítés vizsgálatokhoz

OIV-MA-AS312-01B:R2009 3. szakasz

Eseménynaptár